latinica  ћирилица
23/04/2021 |  11:42 | Аутор: СРНА

Милуновић: Ни Савјет безбједности УН нити Хаг нису позвали Хрватску на одговорност

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да Хашки трибунал никада није отворио интензивну истрагу о злочинима над цивилним становништвом и етничком чишћењу Срба са њихових вјековних огњишта у западној Славонији током акције "Бљесак" 1995. године нити је Савјет безбједности УН икад позвао на одговорност Хрватску.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Милуновић, који је и предсједник Одбора, подсјетио је да су у овој акцији 1. маја 1995. године, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих убијена 284 лица, од чега 107 цивила, међу којима 12 дјеце и 44 жене.

- На овим просторима је живјело око 15.000 Срба које су 1. маја 1995. године напале јаке војно-полицијске снаге Хрватске које су бројале око 16.000 војника. С друге стране Војска Републике Српске Крајине је имала око 4.000 бораца и није могла да пружи адекватан отпор јер је то била заштићена зона и тешко наоружање крајинске војске било је на чувању код Унпрофора - рекао је Милуновић на конрефенцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Унпрофор је био и обавезан да штити заштићену зону УН, али то није учинио, те је пропустио хрватске војно-полицијске снаге које су свим расположивим средствима дејствовале по дијеловима Западне Славоније и Републике Српске.

Милуновић је рекао да Хашки трибунал никада није отворио интензивну истрагу о овим злочинима над цивилним становништвом и етничком чишћењу Срба са њихових вјековних огњишта.

- Савјет безбједности УН никада није позвао на одговорност Хрватску иако је напала заштићену зону организације којој је и сама припадала - нагласио је Милуновић.

Он је најавио да ће сутра у Градишци, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, бити обиљежено 26 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак".

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Радомир Граонић рекао је да је у 10.30 часова предвиђено откривање новоизграђеног спомен-обиљежја у Градишци посвећеног убијеним цивилима и војницима Западне Славоније.

- У 10.40 часова биће освештано спомен-обиљежје и служен помен погинулим, а у 10.50 часова планирано је полагање вијенца и цвијећа - рекао је Граонић и додао да ће обиљежавање бити организовано уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Он је нагласио да ће обиљежавању присуствовати представници највиших институција Српске, града Градишке, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, невладиних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те представници Удружења протјераних Срба из Западне Славоније.

Хрватске војно-полицијске снаге 1. и 2. маја 1995. године извеле су акцију "Бљесак" у којој је протјерано 15.000 Срба.

За ове злочине нико није одговарао.

Савјет безбједности УН није покренуо питање санкција за Хрватску, која је као чланица Уједињених нација извршила агресију на зону под заштитом те организације.