latinica  ћирилица
23/04/2021 |  18:31 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

Додик: Састанак државника није дјечија игра

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас, поводом дипломатског скандала који је изазвао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић на састанку највишег руководства Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем, да састанак државника није дјечија игра као што се у Граду Бањалуци покушава представити.
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

Додик је рекао да се нека дјеца далеко боље и озбиљније понашају у својој игри него што се то могло јуче видјети.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да су са разлогом предложили највеће признање Града Бањалуке за предсједника Вучића, који је то заслужио не само у Бањалуци него у читавој Републици Српској гдје је помагао да се ријеше многи проблеми.

- Дочекати човјека тог капацитета значило је да на озбиљном нивоу можемо да разговарамо о будућим пројектима, а нама се десило да смо након тог скандала у коме је обезбјеђење примијетило да се нешто непримјерено ради, изгубили ту атмосферу - рекао је Додик новинарима у Градишци.

Он је навео да је Бањалука сигурно изгубила 10 до 15 милиона додатних инвестиција само зато што је градоначелник био толико неозбиљан да мисли да њему све припада, да може да снима разговоре који се нигдје у свијету не снимају и да то користи у своје разне игре као и раније.

- Наравно то је направило лошу атмосферу и лош однос према томе. То што он покушава да извуче неком причом - ништа тамо није договорено. Делегације Републике Српске и Србије су раније договориле да заједнички ураде мост у бањалучком насељу Чесма - рекао је Додик.

Он истиче да је претпоставка за то да се ријеше имовинскоправни односи у Граду Бањалуци, што треба да уради Градска управа на челу са градоначелником и истог тренутка почиње да се гради мост у Чесми.

Додик је рекао да не зна да ли ће градоначелник то урадити или неће, али да Бањалука није привилегована и да све што се гради средствима Владе Српске или донацијама мора задовољити претпоставку да град или општина ријеши имовископравне односе и да изради пројекат.

- Ниједно ни друго немамо, а причамо о некој имагинацији - рекао је Додик и додао да школу у Врбањи гради Министарство просвјете и да је то власништво тог министарства, а не града.

Додик је истакао да на озбиљан захтјев да се уђе у систем изградње индустријских зона које је подржала Србија нема никаквог одговора и да све то говори о озбиљности са којом се томе приступило.

- Не знам шта му је све то требало. Скандал је и још једна ствар. Обично и свуда када се додјељује највиша награда то значи крај те церемоније. Сам градоначелник је мимо протокола изашао да држи говоре и своја предавања што је умањило и сам значај саме додјеле - рекао је Додик.

Он је изразио жаљење због тог скандала и додао да се Вучићу извињавао због тога, те додао да све што се поквари не може тек тако да се поправи.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изазвао је реакцију протокола предсједника Србије Александра Вучића, када је на састанак руководства Републике Српске и Србије јуче у Бањалуци ушао са "бубицом" и покушао да га снима, али му је одузета.