latinica  ћирилица
26/04/2021 |  08:13 ⇒ 08:45 | Аутор: РТРС

Козара богатија за још једну уређену планинарску стазу

Планина Козара богатија је за још једну уређену планинарску стазу. Изградили су је водичи Планинарског савеза Републике Српске уз финансијску помоћ Министарства трговине и туризма.
Национални парк Козара - Фото: РТРС
Национални парк КозараФото: РТРС

Седма уређена и обиљежена планинарска стаза на Козари дуга је шест километара. Протеже се од села Горња Ламовита, иде до Еко-центра Кањон, а завршава код Планинарског дома Превија.

- Стаза је укупне дужине, односно трајања два и по сата, шест километара је укупна дужина стазе. Врло је рекреатовна,  погодна за све људе, љубитеље природе. Ово су већином радили водичи у саставу нашег савеза, атрактивна, три моста су урађена преко једне ријеке - рекао је Љубиша Араманда предсједник Планинарског савеза Републике Српске.

Предсједник Планинарско-скијашког друштво Превија из Ламовите Душко Блажић додао је да је терен разнолик.

- Има много воде, много шуме, још увијек очуване шуме, тако да је стварно уживање. Не знате да ли је љепше ићи према горе или према доље - рекао је Блажић.

У вријеме пандемије вируса корона, једна од ријетких свијетлих тачака је повратак природи, поручују у Планинарском савезу.

 - Стазе се, кажу, најбоље одржавају, ако се што чешће и стално обилазе. Мислим да ћемо стећи навику да обилазимо ову, али остале стазе на Козари, којих има већ сада преко 300 километара и мисли да не требамо далеко да идемо од ове наше Козаре, јер на њој имамо све и много више него што рецимо имају на другим планинама - сматра Блажић.

Араманда наглашава да је превасходно здраво да се дође на Козару, да се прође, да се види не само дружење људи, него и љековито биље, гљиве.

- Све што нађемо, знали у природи, све је то здраво и квалитетно за наше здравље - додао је он.

Уређење стазе трајало је мјесец и по дана, а финансирало га је Министарство трговине и туризма Републике Српске, грантом од четири хиљаде КМ.

- Видимо и средства која су дата уложена су на одличан начин. Прије свега планине и природне љепоте су нешто што и Министарство и Влада Републике Српске подржава, чији развој подржавамо и заиста сматрамо да је то нешто што је вриједно улагања. То су наши потенцијали, љепоте Српске, нешто што морамо искористити у наредном периоду - нагласила је Сузана Гашић министарка трговине и туризма Републике Српске.

Планинарање је спорт којим могу да се баве сви узрасти. Потребна је релативно добра кондиција и здравствено стање, а добробити су вишеструке. У Планинарском савезу Српске поручују да долазак прољећа и љепших временских услова омогућава дуготрајнији боравак у природи, који опоравља и тијело и дух.