latinica  ћирилица
27/04/2021 |  13:02 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

Реконструкција раскрснице у насељу Драгочај

У бањалучком насељу Рамићи/Драгочај данас је почела реконструкција раскрснице магистралног пута Бањалука - Приједор, на дионици Ивањска - Шарговац и локалног пута Залужани - Драгочај, а вриједност радова износи 350.000 КМ.
Реконструкција раскрснице у Драгочају (фото: А. Чавић) -
Реконструкција раскрснице у Драгочају (фото: А. Чавић)

Вршилац дужности директора предузећа Путеви Републике Српске Давор Кострешевић изјавио је новинарима да је рок извођења радова 90 календарских дана, те да ће реконструкцијом безбједност учесника у саобраћају сигурно бити подигнута на виши степен.

Кострешевић је истакао да очекује да ће радови бити завршени и прије, с обзиром да долазе топлији дани.

Он је додао да од извођача радова предузећа "Козарапутеви" очекује да ће гужве које се на овом мјесту неизбјежно дешавају, свести на минимум, иако је елаборатом о измјени режима саобраћаја предвиђено да нема застоја.

- Нашим анализама је утврђено да је на овом мјесту изузетно повећан број саобраћајних незгода, нажалост, веома често са посљедицама по лица. У ту сврху корекција оваквих саобраћајних проблема нашла се на листи приоритета ЈП Путеви Републике Српске које у потпуности самостално финансира реализацију овог пројекта - рекао је Кострешевић.

Он је навео да се новим пројектним рјешењем дефинише увођење треће траке, саобраћај ће бити регулисан семафорима, а уводе се и пјешачке стазе.

Почетку радова присуствовао је и помоћник министра саобраћаја Републике Српске Драган Станимировић, који је рекао да Влада Српске подржава све активности и радове који су усмјерени на повећање безбједности учесника у саобраћују и пропусне способности, односно капацитета, како отворених дионица путева, тако и раскрсница.

Он је рекао да ће се реконструкцијом раскрснице, увођењем семафора и посебних саобраћајних трака за скретања, те освјетљавањем раскрснице и измјештањем аутобуских стајалишта и пјешачких прелаза максимално подићи безбједност саобраћаја, али и капацитет на овој дионици пута.

Почетку радова присуствовао и радоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић који је рекао да је град Бањалука урадио дио посла од пројектне документације и свих потребних сагласности како би могли почети радови.

Члан Савјета мјесне заједнице Драгочај Милан Вучковић рекао је да ће ово значити пуно за дјецу која прелазе из Рамића у Драгочај у школу.

Директор Основне школе Десанка Максимовић у насељу Драгочај Срђан Богдановић рекао је да ову школу похађа око 450 дјеце, док из насеља Рамићи у школу у Драгочају преко ове раскрснице долази више од стотину дјеце.

Богдановић је захвалио Влади, ресорном министарству и Путевима Републике Српске што су препознали проблем преласка дјеце и безбједност на путу од куће до школе, додавши да су се на овом путу дешавали несретни случајеви.

Он је изразио наду да реконструкцијом ове раскрснице тога више неће бити.