latinica  ћирилица
28/04/2021 |  14:23 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Неопходно авио повезивање Бањалуке са Подгорицом или Тивтом

Министар економског развоја Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је данас у Бањалуци да постоји огроман потенцијал за сарадњу Републике Српске и Црне Горе, те да предстоји озбиљан рад на повезивању ваздушним саобраћајем Бањалуке са Подгорицом или Тивтом.

Након састанка делегације Црне Горе са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, Милатовић је рекао да је подручје које гравитира Бањалуци са готово пола милиона становника, неопходно боље повезати са Црном Гором.

- Ово је наша прва радна посјета Бањалуци. Овдје смо да дамо нови импулс сарадњи између Црне Горе и Републике Српске и БиХ. То наши грађани очекују од нас и неко вријеме, које је можда изгубљено у претходном периоду, желимо да убрзамо и урадимо ствари које се очекују од овако двије блиске земље - рекао је Милатовић.

Према његовим ријечима, у претходном периоду интензивиран је рад на откупу путарине на правцу између Требиња и Херцег Новог, што ће, како је навео, бити значајно у контексту предстојеће туристичке сезоне.

- Врло брзо ће услиједити потписивање четири анекса споразума о заједничким граничним прелазима, на сва четири путна правца која спајају Црну Гору са БиХ, односно Републиком Српском. Мислимо да ће то дати нову димензију унапређења робне размјене између наше двије пријатељске земље и дати додатну динамику туризму - напоменуо је Милатовић.

Он је поручио да је Црна Гора добар сусјед, те да је нова Влада Црне Горе отворила границе према сусједним земљама.

- Границе су слободне, епидемиолошка ситауција у Црној Гори је поприлично добра и очекујемо пуно бољу туристичку сезону него што је било прошле године - рекао је Милатовић.

Милатовић је навео да је туристички крах, који је Црна Гора имала прошле године, прије свега био условљен неким политички мотивисаним одлукама претходне Владе када је ријеч о Републици Српској, БиХ и Србији.

- То је нешто што је било потпуно противно економским интересима Црне Горе и што смо ми у потпуности промијенили као нова Влада - нагласио је Милатовић.

Састанку у Бањалуци присуствовала је и министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић која је истакла да је циљ састанка био јачање институционалних веза и сарадње, од којих ће највише користи имати грађани Српске, БиХ и Црне Горе.

- Наш циљ јесте да успоставимо добре односе. Један од корака ка томе је и увођење авио-линије, као и рјешавање неких других питања за раст и развој наших земаља - рекла је Гашићева.

Она је изразила наду да ће грађани Црне Горе у предстојећим туристичким сезонама посјетити Републику Српску и упознати њене љепоте.

- Мислим да би било добро да се у предстојећем периоду регионално фокусирамо једни на друге - додала је Гашићева.

У делегацији Црне Горе био је и министар финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе Милојко Спајић.