latinica  ћирилица
30/04/2021 |  12:20 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Астра Зенека: Нисмо дали превелика обећања

Директор Астра Зенеке Паскал Сорио рекао је данас да ова компанија није дала превелика обећања о испорукама вакцине против ковида 19 широм свијета.

Европска комисија поднијела је тужбу против англо-шведске компаније јер није поштовала уговор о испоруци вакцина и зато што нема "поуздан" план о правовременим испорукама.

Сорио је рекао да је компанија учинила све што је могла према ЕУ и да је лично разочаран што то није могло бити више, али да је поносан на рад своје фирме на вакцини. Он је нагласио да је Астра Зенека потпуно посвећена повећању испорука.

- Никада нисмо дали превелика обећања, објашњавали смо да смо у том тренутку мислили да можемо то да постигнемо - рекао је Сорио.

Он је додао да компанија не испоручује Европи ону количину вакцина за коју се надала да је могућа и да ће Унији до краја априла бити испоручено 50 милиона доза.

Компанија је до краја марта доставила само четвртину онога што је обећала европском блоку.

Астра Зенека сада планира да испоручи 100 милиона доза Унији до краја јуна, умјесто 300 милиона како је предвиђено уговором.

Сорио је указао на ситуацију и Индији, која пролази кроз разоран талас ковида 19. Астра Зенека у овој земљи производи 90 одсто доступних вакцина.

- Замислите на шта би Индија личила без вакцина. Замислите да нисмо ускочили, замислите да смо рекли не - рекао је Сорио.