latinica  ћирилица
30/04/2021 |  17:30 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Будите благи, милостиви и праштајте

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије нагласио је у васкршњој поруци да је Христово васкрсење из мртвих главни догађај и темељ свете православне вјере, те позвао вјернике да међу собом буду благи, милостиви и да праштају једни другима.
Епископ Јоаникије  (Фото: Sputnik / Небојша Поповић) -
Епископ Јоаникије (Фото: Sputnik / Небојша Поповић)

- Иако смо у забрињавајућој мјери отуђени, овај празник нам враћа истинско осјећање да смо дјеца Божија, синови и кћери Оца нашег небескога, кроз Сина његовог распетог и васкрслог Исуса Христа - наводи се у васкршњој поруци владике Јоаникија, који је и администратор Митрополије црногорско-приморске.

Владика је напоменуо да је заједницу Цркве Божије Свети апостол Павле сагледао као живи и недјељиви организам којем је Христос глава, а хришћани његови удови и браћа међу собом.

Зато је, навео је епископ будимљанско-никшићки, неприхватљиво да се у Цркви праве подјеле и раздори по националној, идеолошкој, страначкој или било каквој другој основи.

- Хришћанска љубав превазилази подјеле, мири завађене, зацјељује братске ране, великодушна је, прашта и не злопамти, изграђује у истини и доброти породичну и сваку другу заједницу, сједињава различито, а од природних разлика међу људима, половима, узрастима чини богатство, хармонију и љепоту људског живота - указао је владика.

Епископ Јоаникије напоменуо је да је непроцјењиви дар Божији саборност вјерних у Цркви, која је прожета благодаћу Исуса Христа, љубављу Бога Оца и заједништвом Светога Духа.

- То благодатно искуство стичу сви који учествују у светим богослужењима, хране се и освећују светим тајнама Христовим. Они се обнављају вјечним новинама Божијим - навео је владика Јоаникије.

Владика је подсјетио да је блаженопочивши митрополит Амфилохије, један од највећих свједока васкрсења у овом времену, подстицао људе да се такмиче у добру, чувајући и изграђујући међусобни мир.

- Свако другачије надметање или сукобљавање није од Бога, а друштвено је некорисно и штетно. Изграђујмо нашу отаџбину Црну Гору слушајући Светог апостола Павла: "Будите међу собом благи, милостиви, праштајући један другоме, као што је и Бог у Христу опростио вама" - поручио је епископ будимљанско-никшићки.

Владика Јоаникије подсјетио је на прошлогодишње незаборавне литије за одбрану вјере, светиња, памћења, части и образа у Црној Гори, као народног васкрсења и духовног обновљења.

- Превазилажење ранијих подјела, измирење, свенародна једнодушност, међусобно разумијевање су, кроз муку, на литијама стечено духовно богатство које треба чувати по сваку цијену - рекао је владика.

Епископ Јоаникије истакао је да је пут васкрсења - пут радосног живота, пут у нови рај, који је испуњен божанственом славом, пут у нови живот достојан човјека.

- Нека би нас, часни оци свештеници, монаси и монахиње, драга браћо и сестре, обасјала свјетлост Христовог васкрсења, да сједињени са Христом у вјечном царству одбацимо све што нас одгони у таму греховну и одвлачи од Сунца Правде. Објединимо се у вјери, добру и љубави да бисмо могли радосно ускликнути: "Христос Воскресе из мртвих, смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова"! Христос васкрсе! Ваистину васкрсе - поручио је владика Јоаникије.

Српска православна црква обиљежиће Васкрс у недјељу, 2. маја.