latinica  ћирилица
01/05/2021 |  11:33 ⇒ 15:10 | Аутор: Б92

Српски ватерполисти: Ми знамо како се осваја олимпијско злато

Српски ватерполисти Андрија Прлаиновић, Милан Алексић, Душан Мандић и Сава Ранђеловић увјерени су да на Олимпијским играма у Токију могу да одбране злато. Они су чланови шампионског тима са ОИ 2016, када је Србија освојила злато.

До Игара у Токију остало је мање од три мјесеца, а српске ватерполисте у Јапану очекује изузетно тежак посао, јер ће за ривале у групи имати Хрватску, Црну Гору, Шпанију, Аустралију и Казахстан.

- Да ли нам је померање Олимпијских игара одговарало или не, знаће се по завршетку такмичења, резултат ће рећи. Истина је да нисмо били у неком најбољем тренутку прошле године, а Европско првенство је посвједочило томе. Чињеница је да смо и старији за годину дана, али мислим да смо сада у бољој форми, играмо добро у својим клубовима - рекао је Андрија Прлаиновић Танјугу.

Према његовом мишљењу најважније за српски тим биће да сви дођу здрави на припреме: "Много тога смо прошли заједно, знамо како се осваја злато на Олимпијским играма и то је значајно искуство. Зато мислим да ћемо имати предност у односу на остале. На нама је да тај турнир дочекамо у што бојем расположењу, физичком и менталном стању. Ово ће бити другачије Игре у односу на претхоидне, због ове ситуације са вирусом, свих правила организатора која ће важити и честих тестирања“.

Пред свако такмичење српски ватерполисти имају притисак освајања одличја и то оног најсјајнијег, јер ништа друго се не рачуна. Ипак, Прлаиновић има решење како да се сав тај притисак каналише.

Шампиони "свега", момци “који су обрнули игрицу“, свјесни су изазова који им предстоји.

- Група је много тешка, никад јача. Међутим, подијељена су мишљења да ли је боље имати лакше ривале у групи. Тежи противници у групној фази могу да помогну да се увиде грешке и кроз јаке мечеве уђе у форму. Зато наш главни фокус треба да буде пласман у четвртфинале и мислим да тако сви размишљамо - каже Милан Алексић и наглашава да ће први дио турнира бити веома занимљив.

- Уз Шпанију која је од 2018. играла сва финала, осим нас ту су Хрватска и Црна Гора које су већ 15 година у самом врху, као и Аустралија која свима може да помрси рачуне. Нема изразитог фаворита, а сигурно пет, шест екипа конкурише за пласман у финале - констатује Алексић.

За разлику од Прлаиновића, Алексић каже да је донио одлуку и да ће за њега Игре у Токију бити опроштај од репрезентације.

- Све послије тога не би било реално. Врло сам задовољан оним што сам пружио у репрезентацији, зато ће ми бити велико задовољство да ово љето, посљедњи пут као играч, учествујем у националном тиму - објаснио је Алексић.

Душан Мандић отворио је душу и признао да му није било нимало пријатно када су одложене Олимпјске игре.

- Много тешко ми је то пало. Осјећао сам неку горчину, незадовољство, био сам разочаран. Вјероватно због тога што сам тешко могао да прихватим ову нову реалност. Посљедњи пут Олимпијске игре су били одложене за вријеме Другог свјетског рата. Нисам вјеровао да ће овај вирус да окупира цијели свијет и да ће се оволико отргнути конторли- рекао је Мандић, који је усљед новонастале ситуације додатно мотивисан.

- Имам ненормалну жељу да опет покажемо да смо најбољи. Јер, Олимпијске иге не могу да се мјере ни са чим, имају специфичну тежину и мене тјерају да идем само напријед - истиче Мандић и додаје да вјерује у тим и ново злато.

- Бићемо најискуснија екипа, знамо колики квалитет посједујемо и у главама смо сви спремни за оно што нас чека. Не сумњам да ћемо се усредсредити на оно што нас чека и максимално концетрисати на оно што треба да радимо. Ако треба да прогнозирам освајаче медаља, очекујем да ће уз нас то бити Шпанија и Црна Гора закључио је Мандић.

На питање да ли Србија на ватерполисте може да рачуна као на сигурне освајаче медаље Сава Ранђеловић одговара:

- Свесни смо колико можемо и мислим да зато углавном све зависи од нас. Сигуран сам да ћемо сви бити 200 одсто фокусирани и посвећени циљу. Добро знамо гдје идемо, као и због чега идемо у Токио, и на крају чије боје бранимо. Даћемо све од себе да освојимо медаљу. Од 2018. нисмо освојили ништа, тако да огромна жеља за трофејима постоји - поручио је Ранђеловић.