latinica  ћирилица
02/05/2021 |  11:25 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

Петричевић: Влада и Министарство активни да помогну привреди

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић указао је на чињеницу да Влада чини све да помогне привреду у вријеме пандемије, те да ће новим мјерама за растерећење донијети око десет милиона КМ уштеде привредним субјектима.
Вјекослав Петричевић   (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Вјекослав Петричевић (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Петричевић је у интервјуу Срни рекао да је једна од мјера и смањење или укидање одређених такси и да се ушло у одређене измјене закона.

- Према том основу олакшање у привреди у овој години, ако гледамо са републичког нивоа, смањењем или укидањем такси износиће око пет милиона КМ и исто толико са локалног нивоа - нагласио је Петричевић.

Он је навео да Влада и ресорно министарство планирају активности чији је циљ олакшање пословања привредних субјекета у Српској, те додао да је формирана радна група која ће радити на активности која је 2006. године спроведена под називом "гиљотина прописа", а циљ је анализа парафискалних и фискалних намета да би растеретили привреду олакшали пословање.

Петричевић је оцијенио и да су од велике помоћи средства која се додјељују привредним субјектима по основу набавке нових технологија што говори о намјери Владе Српске да их и на овај начин подржи привреднике.

- Веома је важан подстицај за набавке нових технологија, односно опреме са аспекта конкурентности привреде Српске и то радимо већ двије године. По том основу је у овој години обезбијеђено четири милиона КМ који се дијелом реализују и са средствима Свјетске банке - рекао је Петричевић.

Путем овог програма, нагласио је, биће обухваћени привредни субјекти који имају од пет запослених радника па навише како би и њима било омогућено да унаприједе процес производње.

- Јавни позив је расписан 22. априла и трајаће 30 дана позивамо све заинтересоване да искористе ову могућност и добију подршку Владе и ресорног министарства за набавку модерне опреме - рекао је Петричевић.

Говорећи о томе шта је завршено, Петричевић је навео регистар подстицаја, који сада подразумијева једну контакт тачку гдје ће привредници и грађани моћи да виде све врсте подстицаја и на републичком и на локалном нивоу, као и ко су корисници, што је веома значајно у погледу транспарентности.

Према његовим ријечима, реализован је и пројекат е-регистрације који је још један од битних аспеката пословања у смислу брже регистрације привредног субјекта и поједностављења прцедура, а жеља је била да се скрате процеси, те се то сада, зависно од локалне заједнице, може ријешити за неколико дана.

Петричевић је нагласио да је Влада од самог почетка пандемије у марту 2020. својим мјерама утицала да њене посљедице буду што мање, те подсјетио да су исплаћени сви привредни субјекти који су били или затворени или су имали смањен обим пословања, као и да је по том основу за март, април и мај прошле године исплаћено око 70 милиона КМ.

- Ако томе додамо 30 милиона КМ које су исплаћене локалним заједницама по истом основу, онда је то износ од око 100 милиона КМ - нагласио је Петрићевић.

Он је указао и на друге мјере које су пратиле ситуацију у претходној години, те навео програм Гарантног фонда који је подразумијевао обезбјеђење 70 одсто гаранција на кредитна средства привредним субјектима које су могли да остваре путем Инвестиционо-развојне банке Српске, а биле су и пореске олакшице, па све до измјене закона чиме се омогућило плаћање обавеза у ратама.

Петричевић је подсјетио и на мјере Агенције за банкарство Српске која је обезбиједила мораторијум на кредите.

На самом почетку избијања пандемије вирус корона, нагласио је Петричевић, Влада Српске је била опредијељена да се сачувају радна мјеста и привреда у што већем капацитету, те су захвљајући њима најмање посљедице биле у прерађивачкој индустрији која је моглада да ради све вријеме осим марта, априла и дијела маја 2020. године.

- То је важно са аспекта да ова индустрија у највећем проценту учествује у БДП-у сваке еконимије, па тако и економије Српске - навео је Петричевић уз оцјену да је то утицало на задржавање радника.

Навео је податак да је у марту ове у односу на исти мјесец прошле године запослено 2.000 радника више, те истакао да Влада Српске и ресорно министарство чине све да тај тренд буде настављен.

- На то је утицао и Закон о подстицајима у привреди Српске, који је омогућио подстицаје привредним субјектима који су повећали плате радницима - подсједио је он.

Петричевић је истакао чињеницу да је у посљедња три мјесеца у Српској забиљежен константан раст просјечне нето плате која је у марту износила 978 КМ.

Како је истакао, у току је трећи обрачунски период током којег се пријавило 428 привредних субјеката што обухвата нешто више од 30.000 радника.

- По том основу је до сада исплаћено око 2,8 милиона КМ. Процјењујемо да ће у трећем обрачунском периоду по том основу бити исплаћено око 3,2 милиона КМ - истакао је Петричевић и напоменуо да је за те намјене у прошлој години исплаћено осам милиона КМ за први и други обрачунски период.

Он је најавио да ће у посљедњем кварталу почети анализа ефеката примјене поменутог закона у коју ће бити укључене све институције које су битне за њену реализацију - Министаратво финансија, Пореска управа, синдикати, послодавци, Привредна комора..