latinica  ћирилица
04/05/2021 |  11:17 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Европљани праве своје платне картице

Кредитне институције у Европи намјеравају да удруже снаге како би покренуле нову услугу која ће надмашити америчке конкуренте, међу којим су Пејпал, Мастеркард и Виза, а у пројекту ће учествовати више од 30 највећих европских банака и финансијских компанија.

- Они ће покушати да створе "платног дива" способног да поремети Визу и Мастеркард - пише "Фајненшел тајмс".

Међу фирмама које развијају ову услугу су банкарски дивови Дојче банк, БНП Парибас, ИНГ, Уникредит и Сантандер. Оне обрађују више од половине свих плаћања у Европи.

Финансијски портали претпостављају да ће, уз помоћ европске платформе, бити могуће плаћати путем интернета и у продавницама, као и преносити новац и подизати готовину са банкомата.

Прве услуге могле би бити покренуте већ 2022. године.

Картична плаћања у Европи сада углавном обрађују америчке фирме.

Према подацима "Еврокомерца", четири од пет трансакција у Европи обрађују "Мастеркард" и "Виза".

Недавно је и из државног врха Русије стигла вијест како та земља, у случају даљег америчког проширења противруских санкција, разматра обустављање дјелатности америчких платних инструмената "Визе" и "Мастеркарда", иначе врло популарних у Русији, гдје дјелују већ више деценија.

Русија је прије неколико година, због западних пријетњи финансијске природе, увела своју прву платну картицу "мир", као алтернативу америчким, којом се већ може плаћати у ограниченом броју свјетских држава.