latinica  ћирилица
04/05/2021 |  12:32 | Аутор: СРНА

У мају из механизма ЕУ стиже 45.000 доза вакцина Фајзер

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је у Сарајеву да би у мају, укључујући данас пристиглу пошиљку, у БиХ путем механизма ЕУ за набавку вакцина против вируса корона требало да стигне 45.000 доза вакцине Фајзер, а до августа укупна количина од 213.000 доза.

Наводећи да постоји договор према којем би у мају и до краја јуна у БиХ требало да буде испоручено више од 850.000 вакцина, Тегелтија је истакао да би са 160.000 доза вакцина из Кине, чију је набавку договорила Република Српска, а од којих првих 80.000 треба да стигне данас или сутра, БиХ до краја другог квартала ове године требало да располаже са близу милион доза вакцина.

Тегелтија је прецизирао да ће 45.000 доза вакцина које из ЕУ треба да стигну у БиХ у мају бити испоручене у четири транше, сваке седмице по једна, укључујући данашњу од нешто више од 10.000 доза.

Остатак ће, додао је Тегелтија, бити испоручен до августа, а за сваки мјесец је дефинисано колико ће вакцина стизати.

Предсједавајући Савјета министара објаснио је да су данас пристигле вакцине набављене кроз систем ЕУ, у оквиру којег је ЕУ обезбиједила за БиХ око 13,7 милиона евра.

Тегелтија је навео да су вакцине набављене путем система ЕУ врста помоћи за БиХ и да ће бити дијељене по истом принципу као и вакцине добијене од неких других земаља, односно за Брчко дистрикт је издвојено 2,5 одсто од укупно 213.000 вакцина, а од остатка ће Република Српска добити 38 одсто, а Федерација БиХ 62 одсто вакцина.

- То је оно што је нама врло важно да имамо континуитет у испорукама вакцине, да здравствени радници у БиХ могу да планирају вакцинацију и да прије јесени, у љетњим данима када очекујемо слабљење вируса корона, можемо да вакцинишемо већи број грађана БиХ - рекао је Тегелтија на сарајевском аеродрому.

ЕУ данас је испоручила БиХ више од 10.000 доза вакцина "фајзер". Вакцине су уручили комесар ЕУ за сусједство и проширење Оливер Вархељи, те савезни министар за европске и међународне послове Аустрије Александер Шаленберг, посредством чије је Владе извршена данашња испорука.

Примопредаји су, уз предсједавајућег Савјету министара, присуствовали и министри иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, те цивилних послова Анкица Гудељевић.