latinica  ћирилица
05/05/2021 |  19:02 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Додик: Српска и њени представници учинили све да вакцине буду купљене (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио је Кини за вакцине Синофарм које су данас стигле у Републику Српску чије су институције и њени представници на ниову БиХ, како је истакао, учинили све да оне буду купљене.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Поносан сам на оно што смо радили, јер смо упркос силним оспоравањима успјели да обезбиједимо вакцине. Република Српска, да није сама урадила ово што је урадила, данас не би имала ниједну вакцину - рекао је Додик у Бањалуци након што је дочекао контигент од 80.000 кинеских вакцина.

Он је напоменуо да је ово плаћено у априлу, а већ данас је стигло, док су вакцине из Ковакс механизма плаћене у децембру и требало је да дођу Фајзерове и друге, а још их нема на видику.

Додик је истакао да је ријеч о највећој испоруци вакцина против вируса корона за БиХ, поготово за Српску.

- Сигуран сам да у том погледу Република Српска сада стабилно стоји - додао је Додик и напоменуо да је Федерација БиХ упорно одбијала да буде дио набавки руских и кинеских вакцина.

Он је напоменуо да су Влада Републике Српске и њене институције, као и сви који раде у заједничким институцијама, учинили све да у сарадњи са пријатељима обезбиједе могућност за куповину кинеске вакцине.

Додик је напоменуо да је данас разговарао са представником СЗО за Европу који је рекао да ће вакцина "синофарм" за седам дана добити сертификат што значи да ће бити у упитреби у цијелом свијету.

- То је наравно добра ствар и радује ме што сам у истом дану то сазнао и што су стигле вакцине - нагласио је Додик.

Додик каже да не зна када ће стићи "фајзерове" вакцине, а што се тиче руских вакцина, рекао је да се ради на томе.

Он је истакао ефикасност Српске у набавци вакцина, те навео да већ има више од 200.000 извјесних вакцина, а биће, како је рекао, и више, што ће допринијети општој имунизацији становништва.

- То ће допринијети да се обезбиједи стабилност за економију и укупне односе међу људима - рекао је Додик и захвалио свим досадашњим донаторима, прије свега, Кини као једном од највећих, али и Србији, Словенији који су достављали количину коју су били у могућност да дају.

Вјерује, како је закључио, да је Српска сада у једном стабилном периоду.