latinica  ћирилица
07/05/2021 |  08:29 | Аутор: СРНА

БиХ да исплати надокнаду за повреду угледа генералу Сарићу

БиХ правоснажно мора пензионисаном генералу Полиције Републике Српске Горану Сарићу да исплати надокнаду због претрпљеног душевног бола и повреде угледа, части и слободе, одлучио је Уставни суд БиХ.
Горан Сарић - Фото: Screenshot
Горан СарићФото: Screenshot

Уставни суд БиХ је, одлуком коју је донио прије два дана, одбацио апелацију Правобранилаштва БиХ и потврдио рјешење Суда БиХ из децембра 2019. године.

Рјешењем Суда БиХ прецизирано је да су душевни бол и повреда угледа и части код генерала Сарића проузроковале неоправдане мјере забране које су му изрицане током два суђења за ратне злочине.

Генерал Сарић, који је и бивши командант Специјалне бригаде полиције Републике Српске, правоснажно је ослобођен оптужби за ратне злочине у два предмета вођена против њега, након чега је пред Судом БиХ поднио тужбу против БиХ, тражећи надокнаду на име нематеријалне штете изазване одређивањем кућног притвора, забраном кретања и другим мјерама забране.

Суд БиХ је пресудио да се тужитељу због претрпљених душевних болова, повреде угледа, части, слободе и права личности усљед изречених мјера забране досуди предметни износ, сматрајући да то представља адекватну сатисфакцију за тужитеља.

Из образложења другостепене пресуде слиједи да су за вријеме трајања мјера забране, које су трајале дужи период, код тужитеља проузроковани душевни болови таквог интензитета да оправдавају надокнаду.

Уставни суд сматра оправданим ове наводе, а неосновани тврдње Правобранилаштва БиХ о кршењу права на имовину, наводи се у одлуци Уставног суда БиХ.

Генерал Горан Сарић рекао је за Глас Српске да је задовољан што је дочекао правду и сатисфакцију и у овом поступку.

- Није ми јасно зашто су се уопште жалили, поготово што тужбени захтјев није био ни превисок. Али сада је и то завршено, иако су мени много значајније биле пресуде којима сам ослобођен оптужби за ратне злочине - каже Сарић.

Сарићев адвокат Озренка Јакшић рекла је да није ни очекивала да ће апелација бити прихваћена, истичући да је из пресуда редовних судова, као и ревизија којима су потврђене ослобађајуће пресуде, било очигледно да су наводи из апелације потпуно произвољни.

- Тужбени захтјев за надокнаду био је постављен у оквиру постојеће судске праксе и у складу са осталим одлукама у таквим случајевима. Нисам у овом тренутку потпуно сигурна, али чини ми се да је тужбени захтјев 26.000 КМ - каже Јакшићева.

Према њеним ријечима, из Правобранилаштва БиХ су у апелацији тврдили да прописима није регулисано право на надокнаду штете у оваквим случајевима, што апсолутно није тачно.

- Правобранилаштво БиХ је заузело став да подноси захтјеве за ревизију и да се жале и кад за то има и када нема основа. То је зато што они не плаћају судске таксе, да их плаћају као друге странке у поступку, вјероватно не би подносили захтјеве за ванредне правне лијекове и апелације на све и свашта - каже Јакшићева.