latinica  ћирилица
10/05/2021 |  15:55 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Тужилаштво тражи укидање ослобађајуће пресуде Мехмедагићу и Пекићу

Тужилаштво БиХ затражило је данас на жалбеном рочишту пред Апелационим вијећем Суда БиХ да буде укинута ослобађајућа пресуда директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу и службенику ове агенције Мухамеду Пекићу, који су првостепеном пресудом ослобођени оптужби за злоупотребу положаја.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Тужилац Олег Чавка је образложио разлоге због којих је од Апелационог вијећа затражио да се ослобађајућа пресуда укине, истичући да је дошло до бројних и битних повреда одредаба кривичног поступка, Кривичног закона и да је непотпуно утврђено чињенично стање.

Он је навео да су Мехмедагић и Пекић у властитом интересу предузели службене радње за које нису имали овлаштења, истичући да је током поступка било константних притисака Суда који је преузео овлаштења Тужилаштва БиХ.

- Тужилаштво је у овом поступку било под константним притиском Суда - рекао је Чавка и додао да су оптужени злоупотријебили положај, а Мехмедагић је своју позицију искористио у властитом интересу.

Чавка је истакао да Суд БиХ није примијенио одредбе Закона о кривичном поступку.

Он је, између осталог, навео да Тужилаштву није допуштено улагање додатних материјалних доказа, те да се приликом изрицања пресуде јавно изнесени дио разликовао од писменог отправка пресуде, као и да је Суд комуницирао са јавношћу и давао упутства новинарима како да пишу.

- Судија је јасно на изрицању првостепене пресуде рекао да није свака злоупотреба кривично дјело, што доводи у сумњу да је пресуда неразумљива и да је противрјечна сама себи - оцијенио је Чавка и додао да доказни поступак није завршен и да је обавеза Суда да пита Тужилаштво да ли има додатних доказа.

Он је рекао да је, након изношења завршних ријечи, у року од 20 минута судија објавио пресуду и да је то врло чудно, те да судија није дозволио саслушање одређеног броја свједока које је Тужилаштво предложило.

"Предлажем да уважите жалбу због бројних пропуста и пресуду укинете", рекао је Чавка.

Одбране Мехмедагића и Пекића су затражиле од Апелационог вијећа да се жалба Тужилаштва одбаци као неоснована.

Мехмедагићев адвокат Сенка Ножица навела је да је ријеч о политичком процесу и да се одбрана бранила и одбранила свједоцима Тужилаштва.

Ножица је додала да је одлука Суда једина могућа и да је оваквих оптужница све више, истичући да жалба треба да буде одбијена.

Пекићев адвокат Јасенка Решидовић рекла је да тужилац покушава "врућ кромпир" пребацити на Суд, те да жалба треба да буде одбијена.

Према оптужници, Мехмедагић и Пекић су у августу 2020. године прибавили снимак надзорне камере из "БХ Поште" и открили идентитет пошиљаоца анонимне пријаве против директора ОБА, али их је Суд БиХ ослободио оптужби Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво се жалило тражећи да се ослобађајућа пресуда, или укине, или нареди ново суђење пред Апелационим вијећем Суда БиХ.

Предсједавајући Судском вијећу Станиша Глухајић рекао је да ће Суд јавни писани отправак пресуде о жалби донијети у законском року.