latinica  ћирилица
10/05/2021 |  20:14 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Делић: Свети Василије Острошки најсаборнији светац

Свети Василије Острошки и Тврдошки је најсаборнији и најживљи светац и чувар српског идентитета, рекао је вечерас академик Јован Делић.
Скуп о Светом Василију Остршком - Фото: РТРС
Скуп о Светом Василију ОстршкомФото: РТРС

Уочи међународног научног скупа у Требињу поводом 350 година од упокојења овог великог светитеља, Делић је рекао новинарима да је Свети Василије "започео свој живот онда када би требало да га је завршио".

- Он је са једне стране чувар нашег идентитета, јер је и за свог живота био онај који се лично борио или инспирисао на борбу против унијаћења или исламизације и против сваког непријатеља - рекао је Делић.

Он је додао да Свети Василије изабрао Острог - мјесто чији је архитекта сами Бог.

- Те велике архитекте - Свети Василије и Господ Бог створили су један од најљепших манастира и најсаборнијих мјеста - истакао је Делић.

У поздравној ријечи на међународном скупу, Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије рекао је да је Свети Василије Острошки и Тврдошки изабрао Христа за свој пут и метод.

- Кад дођемо у пећину под Острогом гдје се налазе мошти Светог Василија осјећамо да ту лежи неко ко је истински и свим својим бићем волио Бога и волио ближњег. Ту кад уђемо осјећамо се као да смо ушли у Христов гроб на Велику суботу. Душа осјети мир великосуботњи, а срце осјети радост наступајуће Пасхе Господње - истакао је владика Димитрије.

У оквиру научног скупа "Свети Василије Острошки – 350 година од престављења", који је почео јуче у Манастиру Острог, вечерас је у Културном центру у Требињу одржана посљедња сесија скупа о теми "Светост".

На сесисији су, осим академика Делића, говорили магистар Жељко Вујадиновић, доцент Душан Крцуновић и протојереј-ставрофор Слободан Бобан Јокић.

За научни скуп пријављено је 55 реферата.