latinica  ћирилица
11/05/2021 |  07:30 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Посланици НСРС гласали о размотреним тачкама (ВИДЕО)

Посланици НСРС гласаали су данас о размотреним тачкама.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

>>> Сједницу НСРС можете пратити на РТРС плус и ОВДЈЕ. <<<

 

Посланици су размотрили покретање иницијативе за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

19.15 - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Игор Жунић рекао је вечерас да је прави политички тренутак за разговор о могућим рјешењима у БиХ, јер тренутно стање није добро и БиХ више не може адекватно функционисати.

- Сигуран сам да и опозиција ово зна, али има своје разлоге зашто неће да буде са нама - рекао је Жунић у Народној скупштини у завршној ријечи о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

18.00 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је данас да је у БиХ потребно постићи договор легитимних представника конститутивних народа, односно два ентитета који су носиоци државности јер би боље функционисала.

Мазалица је истакао да је могуће пронаћи квалитетна рјешења с циљем бржег економског напретка.

14.58 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да о многим стварима у БиХ треба разговарати 25 година након рата како би се пронашло најбоље рјешење за сва три народа у БиХ.

14.55 - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се Република Српска залаже за спровођење Дејтонског мировног споразума чијим Анексом четири је прописано да само што је стриктно дато припада БиХ, а све остало ентитетима.

14.15 - Додик истакао да је потребно реафирмисати улогу Републике Српске као стране у БиХ за све договоре о суштинским стварима.

13.15 - Додик позвао владајуће странке и опозицију да се уједине на тачкама које су егзистенцијално важне за Републику Српску и српски народ у БиХ.

13.00 - НСРС, желећи да оствари улогу у креирању бољег и просперитетнијег живота грађана у Српској, захтијева од институција Федерације БиХ и остала два конститутивна народа да се укључе у политички дијалог који би резултовао враћањем на основне принципе и текст Дејтонског споразума.  Ово је наведено у иницијативи за разговор о могућим рјешењима за БиХ, коју је предложио Клуб посланика СНСД-а.

Шеф Клуба посланика Игор Жунић рекао је да је иницијатива плод тренутних дешавања у БиХ и да је вријеме да владајућа већина и опозиција у Српској почну да дјелују заједнички.

12.20 - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је неприхватљиво да о поштењу говори шеф Клуба посланика СДС-а у парламенту Републике Српске Миладин Станић, који је од њега тражио два милиона КМ да пређе из СДС-а у СНСД или неку другу политичку партију.

12.00 - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствује редовној скупштинској сједници.

11.30 - Министар за еврпске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да методологија на основу које ће бити израђен програм интегрисања БиХ у ЕУ треба бити израђена у складу са принципима којим је утврђен систем координације европских интеграција у БиХ и доношење свих одлука консензусом.

---------------------------

Дневним редом обухваћено је и писмо високог представника у БиХ од 27. јануара 2021. године, упућено предсједнику Народне скупштине и клубовима посланика у Парламенту Српске.