latinica  ћирилица
13/05/2021 |  12:39 | Аутор: СРНА

Основцима 12 нових уџбеника, средњошколцима 13

У Републици Српској ће од наредне школске године, према плану и прогаму, бити уведено 12 нових уџбеника у основно, а 13 у средње образовање.
Школске књиге -
Школске књиге

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић је рекао да су стручни тимови, које је формирао Републички педагошки завод због измјена у наставним плановима и програмима, одрадили свој дио посла како би уџбеници били спремни на вријеме.

Он је истакао да се интензивно ради на програму и усклађивању уџбеника на предметима од националног значаја, те да ће од наредне школске године у употреби бити и приручник за наставнике који ће предавати те предмете.

- То су, према закључку Владе Републике Српске, Српски језик, Историја, Географија, Познавање природе и друштва, Музичко и Ликовно - појаснио је Дамјановић.

Дамјановић је додао да су планови и програми са Заводом за унапређивање образовања и васпитања Србије усклађени око 98 одсто.

- Ова два процента ћемо усагласати у наредних неколико мјесеци. Када два завода усагласе програме, Завод за уџбенике Српске штампаће их на ијекавици, а Завод Србије на екавици. Кад су програми усклађени, онда ће и садржај бити исти - рекао је Дамјановић.

Он је изразио задовољство јер сада постоје уџбеници страних језика домаћих аутора, те додао да је тај процес завршен у основном образовању и да се дошло до трећег разреда средњих школа.

Дамјановић, који се данас у Источном Сарајеву састао са директором Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Бојаном Ђенићем, изразио је увјерење да се неће морати мијењати Закон о издавачкој дјелатности Републике Српске.

Ђенић је рекао да ће Завод имати довољно времена да припреми уџбенике за наредну школску годину.

- Имали смо времена да распишемо конкурс за нове уџбенике, да обавимо рецензије и имамо 12 нових уџбеника за основно и 13 уџбеника за средње образовање - додао је Ђенић.

Он је изразио посебно задовољство због нових уџбеника у средњем образовању, јер је до сада проблем био недостатак литературе.

- Конкурс је био расписан за 110 нових уџбеника. Пристигло је доста рукописа, али 13 их је добило позитивне рецензије - појаснио је Ђенић.

Ђенић је навео да се процес дигитализације одвија по плану, те да је у прошлој години дигитализован садржај седам уџбеника, док је план да у овој школској години буде дигитализован садржај још 14 уџбеника.

Он је рекао да је за уџбенике београдског издавача, који су повучени из употребе, пронађена алтернатива, те да се чека одобрење за употребу.