latinica  ћирилица
13/05/2021 |  14:57 | Аутор: СРНА

Брнабић: Дијалогом до трајног рјешења за Космет

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Атини да трајно рјешење за Косово и Метохију, без којег нема стабилности, инвестиција, па тако ни будућности за младе, може бити постигнуто само дијалогом.
Ана Брнабић (Фото: © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Ана Брнабић (Фото: © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Она је на Делфи економском форуму рекла да је, иако је дијалог требало да подстакну Вашингтонски споразум и именовање специјалног изасланика ЕУ, нажалост дошло до промјена у Приштини.

- Београд чека наставак дијалога, али је "лопта на страни Приштине" - рекла је Брнабићева и изразила наду да ће ускоро стићи потврда за нови датум разговора.

Она је додала да је дијалог веома тежак, да су у њему потребни храбри лидери, али је и једини начин за напредак, саопштено је из Владе Србије.

- Што прије наставимо дијалог, то је боље по све у региону - поручила је Брнабићева.

Говорећи од односима са Грчком, Брнабићева је истакла да је имала веома добар разговор са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, са којим је постигла договор о сљедећем састанку Високог савјета за сарадњу двије земаља.

Она је подсјетила да су двије земље раније договориле билатерални споразум о међусобном признавању серфтификата о вакцинацији, што ће омогућити грађанима да путују без административних препрека.

Брнабићева је најавила да ће сљедеће седмице у Атини бити потписан споразум који се тиче укидања наплате роминга, што ће бити додатни подстрек грађанима Србије да дођу у Грчку.

На почетку посјете Грчкој, Брнабићева је разговарала са грчким предсједником Катерином Сакеларопулу и захвалила за подршку коју та земља пружа Србији на путу ка ЕУ.