latinica  ћирилица
15/05/2021 |  07:43 ⇒ 11:11 | Аутор: РТС

Израелска авијација наставила бомбардовање положаја Хамаса

Настављени су сукоби између Израелаца и Палестинаца. Бомбардовани су положаји радикланог Хамаса. Припадници Хамаса одговорили су испаљивањем ракета на Израел.

Израелска авијација наставила је бомбардовање положаја милитантног Хамаса.

Погинула су намање четири Палестинца у избјегличком кампу у Појасу Газе. Погођена је и једна џамија, како тврде израелски извори.

Једанаест Палестинаца је изгубило живот у окупираној Западној обали у сукобима са израелском полицијом.

Број жртава се сваког дана повећава. Од понедјељка у Гази су убијене најмање 132 особе, међу којима 32 дјеце и 21 жена, а 950 особа је рањено, саопштили су палестински медицински званичници.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је да су челници Хамаса помисли да могу да побјегну, истичући да их војска те земље може "сустићи било гдје".

Америчка администрација предсједника Џозефа Бајдена обавијестила је Конгрес ове недјеље да ће послати финансијску помоћ од 10 милиона долара Палестинцима са циљем промовисања мира са Израелом иако бјесне сукоби између двије стране.

Помоћ ће бити упућена палестинским групама на Западној обали и у Гази како би се помогли пројекти сарадње и помирења са Израелцима, преноси АП.

Стејт департмент је саопштио да је ова сума дио много већег износа од 100 милиона долара коју је америчка администрација одобрила за Палестинце почетком године, поништивши тако скоро потпуно укидање подршке током мандата Доналда Трампа, наводи Асошиејтед прес.

Предсједник палестинске самоуправе Махмуд Абас позвао је јуче Сједињене Америчке Државе да интервенишу и зауставе, како наводи, израелску агресију на Западној обали и у Појасу Газе, саопштено је из његове канцеларије.

Размјена ракетних удара услиједила је након избијања немира у близини џамије Ал-Акса у јерусалимском Старом граду почетком маја.

Ово је највећа криза од сукоба 2014. године.