latinica  ћирилица
15/05/2021 |  08:36 | Аутор: СРНА

Изборна тишина у Хрватској

У Хрватској је почела изборна тишина пред сутрашње локалне изборе.

Државна изборна комисија позвала је све учеснике и медије да поштују изборну тишину или ће у противном бити санкционисани.

За кршење изборне тишине предвиђене су новчане казне које се крећу од 3.000 куна за појединца до пола милиона куна за правно лице, односно политичку странку.

Кандидати који прекрше изборну тишину биће кажње од 10.000 до 30.000 куна.

Бирачи сутра бирају кандидате за предсједника општина и градског вијећа, жупанијске скупштине, начелнике општина, градоначелнике и жупане, те њихове замјенике из редова националних мањина и хрватског народа у општинама гдје су Хрвати мањина.

За локалну извршну и представничку власт кандидовано је више од 38.000 кандидата, нешто мање него прије четири године.

За разлику од предсједничких и избора за Хрватски сабор, бирачи могу гласати само у мјесту пребивалишта, не у неком другом мјесту, било у Хрватској или иностранству, преносе хрватски медији.

На дан локалних избора, држављани Хрватске с правом гласа моћи ће да уђу у земљу, без обзира на то из које државе долазе.

Долазак из трећих држава због гласања сматраће се доласком из неодложних личних разлога за особе које имају право гласања на локалним изборима у Хрватској, а ријеч је о особама које морају имати пребивалиште у Хрватској.

Они ће бити изузети из одлуке о привременој забрани и ограничавању преласка преко границе, те неће морати да имају потврде о тестирању на вирус корона или потврде да су вакцинисани.

Међутим, неће смјети да се задржавају у Хрватској дуже од 12 часова, а у супротном ће над њима бити примијењене епидемиолошке мјере.