latinica  ћирилица
15/05/2021 |  12:41 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Гранатиран Петровски округ у Доњецку

Оружане снаге Украјине гранатирале су Петровски округ у Доњецку, саопштено је из Заједничког центра за контролу и координацију.
Украјинска војска (Фото: rs.sputniknews.com) -
Украјинска војска (Фото: rs.sputniknews.com)

Доњецка новинска агенција пренијела је саопштење мисије Доњецке Народне Републике при Центру у којем се наводи да су током гранатирања оштећена четири стамбена објекта.

Мисија истиче да су украјинске снаге пет пута прекршиле примирје и да су испалиле 35 пројектила ка подручју Доњецке Народне Републике.

Војска Украјине гранатирала је и село Доломитно на сјеверу ДНР, као и Безимени на југу републике, а у нападу су коришћени минобацачи и ракетни бацачи, јавио је ТАСС.

Оружане снаге Украјине прекршиле су примирје у Донбасу пет пута у посљедња 24 часа и гранатирали подручје Луганске Народне Републике.

Лугански медијски центар пренио је саопштење Центра у којем се наводи да су гранатирана подручја близу села Золото-пет, Лозово и Калиново-Боршчевато, као и ненасељена мјеста Доњецки и Молодежно. Украјинска војска је у том нападу користила бацаче ракета и мало ватрено оружје.

Контактна група за проналажење рјешења за сукобе у источној Украјини, која је одржала виртуелни састанак 22. јула прошле године, сагласила се у вези са додатним мјерама праћења примирја дуж линије контакта у Донбасу које је ступило на снагу 27. јула.

Према усаглашеним мјерама, странама је забрањено вршење офанзивних и операција извиђања, као и коришћење беспилотних летјелица, отварање ватре и размјештање тешког наоружања у насељеним мјестима. Једна од кључних одредаба споразума је спровођење дисциплинских мјера у случају кршења примирја.