latinica  ћирилица
15/05/2021 |  20:25 | Аутор: СРНА

Брисел позвао на моментални прекид насиља

Европска унија позвала је на моментални прекид насиља у Израелу и Појасу Газе, саопштила је Европска служба за спољне послове /ЕЕАС/.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

У саопштењу је наглашено да високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ наставља да тражи начине да подржи деескалацију врло забрињавајуће ситуације у региону, нарочито у Гази и околини.

Борељ је осудио Хамас и друге групе које испаљују пројектиле ка цивилним метама у Израелу.

Он је нагласио да Израел, иако има право да брани своје становништво, мора да дјелује пропорционално и да избјегне цивилне жртве.

Високи представник ЕУ позвао је и на пуно поштовање међународног хуманитарног права и обезбјеђивање неометаног пружања хуманитарне помоћи онима којима је то највише потребно у Гази.

Борељ је поновио и досљедан став ЕУ да се мора пронаћи начин да се прекине процес насељавања, рушења насеља и деложација у региону, укључујући у Источном Јерусалиму.

- Приоритет и порука ЕУ остају јасни - насиље мора да престане сада! Постоји хитна потреба да се позабави узроцима сукоба у њиховом корјену и да се пронађе политички пут који ће омогућити повратак преговорима са циљем достизања рјешења са двије државе, заснованог на међународно усаглашеним параметрима - истиче се у саопштењу ЕЕАС.

У саопштењу је наглашено и то да Израелци и Палестинци имају једнако право да живе безбједно, као и право на слободу и демократију, те да се стога морају окончати константни циклуси насиља.