latinica  ћирилица
16/05/2021 |  13:33 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Филмотека посвећена Куросави

Кинотека Републике Српске организоваће у понедјељак и уторак, 18. маја, филмотеку посвећену филмским остварењима из опуса чувеног јапанског режисера Акире Куросаве.

Прве вечери на програму је филм "Тјелесна стража" из 1961. године, саопштено је из Кинотеке.

Ово је најпопуларнији Куросавин филм у Јапану, гдје је имао изузетно успјешан биоскопски живот. Сматра се једним од првих филмова у свијету који је реалистично приказивао насиље

- Куросава је желио да покаже све штетне ефекте насиља за разлику од других филмова из овог периода. Касније је зажалио због тога јер је инспирисао тренд у свјетској кинематографији који траје до данас. Осим успјеха на домаћем терену, филм је запажен и у остатку свијета - наводи се у саопштењу.

Филм је приказан у званичној конкуренцији чувеног Филмског фестивала у Венецији, гдје је Тоширо Мифуне, који игра главну улогу, награђен за најбољег глумца. Зарадио је и номинацију Америчке филмске Академије за најбоље костиме.

Друге вечери, уторак, 18. маја, на програму је незванични римејк Куросавиног филма "За шаку долара" из 1964. године у режији Серђа Леонеа.

Из Кинотеке наводе да је ријеч о првом филму из култне вестерн трилогије коју, осим овог, чине филмови "За долар више" /1965/ и "Добар, лош, зао" /1966/.

- Леоне је био несумњиво инспирисан Куросавиним филмом, који је пресликао готово сцену за сценом, али није купио званична права за адаптацију оригинала. Леоне је Куросавин сценарио премјестио из Јапана у Мексико, а самураје су замијенили каубоји - додаје се у саопштењу.

Главна улога, први пут у његовој каријери, додијељена је Клинту Иствуду, а у овом филму, Леоне је први пут сарађивао и са легендарним композитором филмске музике Ениом Мориконеом.

Иако је остварио огроман успјех код публике, изостале су озбиљније награде за овај филм јер се у филмској критици тада вестерн сматрао другоразредним жанром.

Филмотека ће бити одржана у Културном центу Пале са почетком у 19.00 часова. Улаз је слободан.