latinica  ћирилица
16/05/2021 |  14:10 ⇒ 14:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Бивши власници Адрија ервејза осумњичени за малверзације

Специјализовано тужилаштво Словеније затражило је од суда да формално отвори истрагу против бивших њемачких власника и управе Адрија ервејза.

Разлог су финансијске малверзације које су наводно довеле до тога да је словеначки превозник завршио у стечају у октобру 2019. године, наводи се у извјештају портала Нецензурирано.

Портал је као осумњичене именовао бившег извршног директора Адрија ервејза Арна Шустера, његовог насљедника Холгера Коварша, Клауса Платцера, који је од марта 2016. до децембра 2017. био финансијски савјетник компаније, и Ега Лаукампа, који је од 2014. до 2018. био директор набаве у 4К Инвесту, фонду који је купио Адрију од државе 2016. године, пренијела је СТА.

У извјештају је наведено да је тужилаштво пронашло доказе који поткрепљују наводе да је четворка узела од авиопревозника 3,5 милиона евра кроз консултантске уговоре.

Када се заврши фаза истраге, тужилаштво ће одлучити да ли ће подићи оптужницу.

Портал извјештава да су органи реда наишли на велике потешкоће у покушају да утврде гдје је новац од Адрије нестао. Наводи се да су Нијемци почели да заташкавају трагове када је постало јасно да је банкрот компаније неизбјежан.

Они су затворили компаније у замршеној мрежи која је водила од Велике Британије до Њемачке, па све до Луксембурга и Малте, шеме за коју портал каже да није направљена само ради оптимизације пореза и да сакрије стварне власнике, већ да отежа праћење токова новца.