latinica  ћирилица
16/05/2021 |  19:12 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Хоће ли Срби у ХНК коначно постати равноправни? (ВИДЕО)

Клуб посланика ХДЗ-а у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона недавно је актуелизовао причу о конститутивности Срба на овом подручју. Упутили су кантоналној Влади иницијативу за промјену Устава, како би након више од двије деценије Срби постали равноправни у овом дијелу БиХ.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Срби, осим у ХНК, такође нису остварили право на конститутивност у Посавском и Западно-херцеговачком кантону.

Двије и по деценије Срби у Херцеговачко-неретванском кантону чекају да и према Уставу постану равноправни са Хрватима и Бошњацима. Прилика да се то коначно деси појавила се у иницијативи коју је покренуо Клуб посланика ХДЗ-а у Скупштини овог кантона.

- Познато је да је у саставу Владе један министар из реда Срба, да је мјесто допредсједавајућег Скупштине резервисарно за представника српског народа, али ево да окончамо цијелу ту причу како се око тога не би водиле више расправе - каже Томислав Мартиновић, замјеник предсједавајућег Скупштине ХНК

Предсједавајући Скупштине ХНК Шериф Шпаго каже да клуб Бошњака подржава ту иницијативу још од  2016. године.

Први пут након двије и по деценије, Срби су на посљедњим локалним изборима у Градском вијећу Мостара добили аутентичног представника. Те промјене, чини се, наговјештаји су и неких других попут ове приче о конститутивности.

- Остварујући право на конститутивност, право на језик, право на ћирилицу - отвориће се и многе друге ствари. Коцкица по коцкица што се тиче и српске заједнице, али и сваког другог грађана Мостара кроз сваку другу иницијативу која ће сигурно дотаћи и права, али и обавезе сваког грађанина Мостара враћамо се у неко нормалније друштво - сматра Велибор Миливојевић,  замјеник предсједника Градског вијећа Мостара.

Градоначелник Мостара Марио Кордић каже да посљедња два мјесеца како је у градској управи, покушавју да реализују "фер" причу, односно да сви конститутивни народи истински дођу до својих права.

Срби у овом кантону очекују да се покренута инцијатива о конститутивности проведе до краја. Наглашавају да је битно да та уставна конститутивност, не само у ХНК, него на простору цијеле ФБиХ, не буде само на папиру него да истински заживи и на терену.