latinica  ћирилица
10/06/2021 |  17:34 ⇒ 11/06/2021 | 09:03 | Аутор: РТРС

За злочине у "Силосу" 42 године затвора; Српске жртве незадовољне (ВИДЕО)

Суд БиХ изрекао је другостепену пресуду шесторици Бошњака за ратни злочин над српским цивилима у логорима "Силос" у Тарчину, Основној школи "9.мај" у Пазарићу и магацинима касарне "Крупа" у Зовику.
Логор Силос (фото: serbiandefenceleague.weebly.com) -
Логор Силос (фото: serbiandefenceleague.weebly.com)

Осуђени су на 42 године затвора.

Првооптужени у овом предмету био је Мустафа Ђелиловић који је недавно преминуо, а оптуженом Шерифу Мешановићу, за којег је због болести раздвојен поступак, пресуда ће бити изречена сутра.

Српске жртве незадовољне висином казне.

О паклу "Силоса", стравичним тортурама и данима када су живи завидјели мртвима, српски логораши свједоче више од четврт вијека.

- Прошли смо ту највећу голготу - изјавио је бивши логораш из "Силоса" Слободан Мркајић.

Проживљавајући агонију, чекали су српски логораши правду – њих више од 500 прошло је кроз страхоте "Силоса", многе коштао живота.

Међутим, маратонски, деценију дуг судски процес и другостепено се завршио са горчином због висине изречене казне.

Од првобитних осам оптужених, другостепена пресуда, након три часа читања, изречена је шесторици – укупно 42 године затвора.

- Вијеће је, не реметећи став првостепеног вијећа, нашло оправданим оптуженим изрећи казне затвора у истовјетном трајању, као и у првостепеном поступку, изузев оптуженом Човић Халиду којем је изречена казна у трајању од пет година - рекао је судија Суда Бих Сенадин Бегташевић.

Чињеницом да судско вијеће није уважило жалбу Тужилаштва на висину казне, српске жртве су и те како незадовољне.

– Оно чим смо заиста, заиста незадовољни је висина тих казни. С обзиром да је у овом процесу потврђено 24 убиства шта да кажем, шта рећи породицама тих људи који су убијени. Заиста, заиста, човјек остане без ријечи - изјавио је бивши логораш у "Силосу" и предсједник Удружења логораша регије Бирач Винко Лале.

Незадовољни висином казне су и у Републичком центру за истраживање рата. Као и бивши логораши, и они оцјењују да је важно што је коначно потврђено да је "Силос" био логор, један од бројних на подручју Сарајева.

– Треба напоменути да је Комисија констатовала да је у самом Сарајеву било 211 логора и мјеста заточења за Србе, да је убијено око 3.000 српских цивила, готово 1.700 тешко рањено, а већина мртвих и рањених Срба није била у вези са ратним дејствима, већ са злочиначким дјелима - рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Не могу се бивши логораши отети утиску да се маратонским поступком са овом пресудом жели ставити тачка на "Силос".

Недавно су добили одлуку Кантоналног суда да се обуставља истрага против 11 стражара из ових логора који су највише малтретирали затворенике.

- Оптужница за њих је спуштена са суда као дио овог предмета. За њих 11 нема доказа, а имена тих људи се данас у читању образложења пресуде, не у једном случају, већ више пута, понављају. И то као људи који су чинили злочин и вршили тортуре над логорашима - рекао је Лале.

Али ми нећемо стати, поручује Лале, и додаје да ће бивши логораши тражити одговорност и процесуирање свих који су одговорни за почињене злочине.