latinica  ћирилица
11/06/2021 |  19:09 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Отац Емира Суљагића погинуо 1992. код Братунца, а сахрањен у Поточарима као жртва из 1995.године (ВИДЕО)

Суљо Суљагић, отац директора Меморијалног центра Поточари Емира Суљагића , према изводу из Матичне књиге умрлих страдао је 24.12.1992. у Вољевици код Братунца, а у јулу 2005. сахрањен у Поточарима као жртва, како наводе геноцида.
Поточари, Суљо Суљагић - Фото: РТРС
Поточари, Суљо СуљагићФото: РТРС

Тиме је директор Меморијалног центра свјесно изманипулисао, како домаћу, тако и међународну јавност увећавајући број укопаних у овом комплексу - истичу из организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.
Случај Суљагић, кажу, није једини.

Иако сахрањен у Меморијалном центру у Поточарима, Суљагићев отац Суљо погинуо је као припадник тзв. Армије БиХ на територији братуначке општине. Суљагић се и на друштвеним мрежамо оглашавао да ће Музеју сјећања у Поточарима приложити очеву личну карту .

Бранимир Којић из сребреничке организације породица погинулих пита шта ће лична карта припадника тзв. Армије БиХ погинулог у борби из 1992. године као артефакт будућег музеја сјећања у Поточарима, кад је тадашњи високи представник Волфганг Петрич ово мјесто основао искључиво за жртве трагедије из 1995. године.

- То је само један примјер који је сада изашао на видјело има таквих више. Он је већ годинама само марионета у рукама бошњачких политичара, он је и постављен ту на мјесто директора Мемморијалног центра да би распиривао мржњу према Србима, да би и даље дизао тензије и ево долази 11. јул, а о каквој личност је ријеч говори и то да је он спреман да манипулише са костима сопственог оца - рекао је Којић.

Суљагић демантује да се његов отац налази на листи жртава из 95. али не пориче да је посмртне остатке оца укопао у Меморијалном центру Поточари. 2005. године искористио је, каже, законску могућност да, уколико је један члан породице убијен у јулу 1995. други члан породице може бити покопан уз њега. Ко зна колико је таквих случајева?

 - Питате ме за коментар? Па, коментар је да ти ниси нормалан, зовеш мене умјесто да зовеш матични уред да питаш како је неко могао извадити умрли лист мог оца без мене ту. Поднијећу кривичну пријаву против комплетног уреда у Братунцу - истакао је Емир Суљагић директор Меморијалног центра Поточари.

На наше питање да онда не пориче да је му је отац погинуо у Вољавици, Суљагић је додао да то није никаква тајна и да је давао изјаве на ову тему.

Међутим, остаје питање и манипулације бројем жртава сребреничке трагедије, наводе у борачкој организацији .

- Постављам питање, борци бошњачке националности који су нападали на српске положаје, Кравицу, Бјеловац , Загоне , постављам питање гдје су ти људи који су изгинули у нападу - Јесу ли и они сахрањени у Поточарима  - пита Зоран Гвозденовић из Борачке организације Братунац.

Предсједник Борачк организације Републике Српске Миломир Савчић наводи да то само доказује на овом једном примјеру у озбиљном друштву, читава теза би пала. 

- То говори о људима, а поготово о човјеку који је директор - додао је он.

Породице српских жртава очекују од међународне комисије, која је формирана да истражи околности у вези са страдањем у Сребреници, да изнесе све појединости и предочи јавности истину .