latinica  ћирилица
02/08/2021 |  08:31 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Од септембра креће велика кампања заштите имовине Срба у ФБиХ

Београд и Бањалука од септембра покрећу велику кампању за заштиту имовине око 400.000 Срба у БиХ, јер се увелико спроводи перфидан план промјене власништва, а на највећем удару су људи у дијаспори који не знају шта се дешава у БиХ, пишу Вечерње новости.
Узурпирање српске имовине - Фото: РТРС
Узурпирање српске имовинеФото: РТРС

Циљ је да, посредством дипломатско-конзуларних представништава Србије, удружења Срба широм свијета, тамошњих медија, друштвених мрежа, буде упућен позив Србима у иностранству да се јаве како би било спријечено да остану без кућа, њива или шума у Федерацији БиХ.

Под изговором да се обавља "хармонизација катастра и земљишних књига у ФБиХ", већ неколико година се "бришу" стари власници, а све је интензивирано у посљедње вријеме.

ФБиХ објављује огласе и позива власнике да се јаве како би се уписали у књиге, али то чини посредством локалних медија, Службеног гласника или објавом на огласним таблама општина.

Оставља се свега 60 дана за јављање, а уколико власник до истека рока то не учини, имовина се уписује на неког другог, најчешће на општину, кантон, неријетко и на комшију.

Према доступним подацима, вриједност земље и друге имовине на коју Срби полажу право мјери се милијардама евра.

Срби су имали грунт на око 8.400 километара квадратних земље на подручју ФБиХ према попису из 1991. године, па отуда рачуница да, када би се квадрат земље плаћао само два евра, цифра би била готово 17 милијарди евра.

У току су и припреме да се Србима омогући и јављање преко мобилних апликација Вибер и Воцап.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије Арно Гујон рекао је за овај лист да ће Србија помоћи да буде обавијештен што већи број људи, али ће се власници имовине или њихови потомци јављати у канцеларије за правну помоћ у Српској, којих за сада има шест - у Бањалуци, Зворнику, Бијељини, Источном Сарајеву, Мркоњић Граду и Невесињу.

- Желимо да допремо до Срба у иностранству који не могу ни да виде ове огласе, јер хоћемо да оно што је српско и остане српско - истакао је Гујон.

Координатор рада Канцеларије за стручну правну помоћ Србима у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је за Новости да су канцеларије већ примиле око 4.000 пријава Срба да им је имовина отета и укњижена на општине или кантоне по ФБиХ.

- Очекујемо да се број пријава знатно увећа када крене кампања из Србије. Процена са терена показује да је вриједност имовине у ових досад поднесених 4.000 захтјева више од 100 милиона евра - навео је Радановић.

Он је напоменуо да је отимање земље чији су власници Срби присутно у сваком дијелу ФБиХ, а највише на подручју Сарајева, Мостара и Бихаћа.

- Зато апелујем да нам се јаве сви Срби којима је отета кућа, земља, шума - поручио је Радановић.