latinica  ћирилица
02/12/2021 |  19:39 | Аутор: СРНА

Шаленберг се повлачи са мјеста канцелара

Александер Шаленберг објавио је да подноси оставку на мјесто канцелара Аустрије, само два мјесеца након што је преузео дужност.

Он је рекао да ће остати на тој функцији све док његова странка не договори новог лидера након одласка Себастијана Курца.

Само неколико сати раније, Шаленбергов претходник и лидер Народне партије Себастијан Курц рекао је да напушта политику и да ће сутра званично отићи са мјеста предсједника странке.

Шаленберг је рекао да вјерује "да би обје функције – шефа владе и лидера аустријске странке са највише гласова – ускоро поново требало да обавља једна особа".

- Стога своју функцију канцелара стављам на располагање чим се унутар странке постави релевантан курс - додао је он.

Шаленберг је ступио на мјесто канцелара након што је Курц напустио функцију због оптужби за корупцију у октобру. Многи су очекивали да ће се овај други вратити, али је он данас најавио потпуно повлачење из политике, истичући да тај потез није признање кривице, већ лична одлука.

Аустријско тужилаштво за привредни криминал и корупцију отворило је истрагу против Курца и једног броја његових блиских сарадника након оптужби да су манипулисали истраживањима јавног мњења и злоупотријебили јавна средства да би обезбједили повољно медијско извјештавање о његовој политици између 2016. и 2018. године. Курц је више пута негирао било какво незаконито дјеловање.