X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Златне руке
Златне руке
13:35
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
О ЕМИСИЈИ
Златне руке

Документарни ТВ серијал „Златне руке“ је наставак веома успјешног серијала „Азбука старих заната“, који је емитован на Радио телевизији Републике Српске током 2018. и 2019. године. Серијал ће поред старих заната обухватити и умјетничке занате и на тај начин проширити тематски оквир, предствљајући најзначајније представнике занатске заједнице и умјеће ручне израде различитих предмета.

Златне руке“ је серијал од 10 епизода, културно-образовног и забавног карактера. Настао је у циљу очувања културне баштине и традиције нашег народа и нашег националног, културног и језичког идентитета. Серијал је едукативног карактера, због чега је он посебно значајани за млађу публику. Серијал нам открива тајне умјетничких и старих, готово заборављених заната и дочарава магију древних времена и традицију нашег народа. Кроз занимљив приказ умјетничких и старих заната серијал представља доба у ком су настали, вријеме њихових највећих успона, како су нове технологије и модеран начин живота утицале на њихов развој, као и каква је будућност пред њима. Аутор, у свакој епизоди, у трајању од 24 минута, води гледаоце кроз занимљива и помало заборављена мјеста у селима и градовима широм Србије и Републике Српске. Занати које ћемо представити у овом серијалу су: ткачки, обућарски, уметничка израда виолина, ташнерски, ужарски, ћурчијски, ћилимарски, кујунџисјки, грнчарски и ливничарски.

Ауторка и водитељка Александра Митрић-Штифанић, води гледаоце кроз азбуку старих заната, откривајући њихове тајне, завирујући и у сам процес ручне израде разних предмета.

У духу старих времена, настављамо да откривамо тајне не само старих, него и уметничких заната, које од заборава брижно чувају златне руке занатлија које чувајући традицију и културну баштину нашег народа чувају и наше културно наслеђе.

У првој епизоди открићемо тајне ткачког заната.

Златне руке настављају да кроз азбуку старих и уметничких заната оживљавају давна и готово заборављена времена.Серијал је суфинансиран од стране Министарства културе и информисања Србије средствима Конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја намијењених припадницима српског народа у земљама региона у 2019. години и представља веома значајан пројекат у циљу очувања традиције и културног и историјског наслијеђа. Серијал се реализује у копродукцији Форум театра и Продукције Први кадар, Источно Сарајево.

Редакција: Документарни и страни програм