latinica  ћирилица
Стани да ти кажем
Емисија за дјецу
Стани да ти кажем
10:00
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

О ЕМИСИЈИ
Стани да ти кажем

Eмисији првенствено има за циљ промоцију слободе изражавања дјеце, као и уважавања њиховог мишљења. Њиме се жели показати да је дијете способно обликовати сопствени став и да има пуно право да га изнесе.

Одрасли често дјецу доживљавају као особе којима само треба заштита, а врло ријетко особама које имају одређена знања и ставове које итекако вриједи саслушати јер, у великом броју случајева, дјеца имају рационалан приступ рјешењу бројних ситуација, а да одрасли тога нису ни свјесни.

Бројним ситуацијама и прилозима приказаним кроз ову ТВ емисију, отварамо разне актуелне животне теме, учимо ствари из опште културе, размјењујемо искуства и кроз све то тежимо интеракцији између одраслих и дјеце.

Често знамо рећи својој дјеци да им никад неће бити љепше него у доба дјетињства, притом заборављајући да и они имају своје страхове и своја надања, баш као и ми, те да смо дужни да им живот предочимо као низ и лијепих и мање лијепих тренутака који се смјењују независно од узраста, занимања и времена у којем живимо. Свако дијете је човјек у малом, а сваки човјек велико дијете, што и ствара погодну климу за развој једне чврсте везе између те двије јединке.

На темељу тих ставова, родили су се ликови Срећка Свезналице и Тамаре. И једно и друго имају велику, а и подједнаку улогу у овом серијалу.

Срећко Свезналица се својим начином изражавања и ведрим понашањем прилагођава својој малој пријатељици, а она својом дјечјом мудрошћу, чистим срцем и чврстим ставом осваја његово, али и срце гледалаца. Тамара представља дијете које посједује оштру моћ запажања, жељу за учењем и љубав према људима око себе, а Срећко Свезналица одраслог човјека топле душе, који разумије дјецу и разговара с њима као са себи равнима и који допушта да му се обраћају баш као да је дио њих. А и јесте.

Ту је и неизоставни хумор. Онај који руши све баријере, којим се разбија и евентуални дјечји стид, несигурност, па и суза стиснута у углу дјечјег ока. Њиме се мири и старо и младо, и село и град, и ноћ и дан.

Редакција: Дјечји и омладински програм