latinica  ћирилица
КОРЕНИ
по роману Добрице Ћосића
КОРЕНИ
20:15
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
О ЕМИСИЈИ
КОРЕНИ

"Kорени" је серија настала према истоименом роману Добрице Ћосића. Радња романа и серије одиграва се у имагинарном селу Прерово, у посљедњим деценијама 19. вијека, за вријеме краља Милана, а прати живот богате сеоске породице Kатић и њихових слуга. У мноштву мотива и тема посебно се издвајају мотив породице и породичног сукоба између очева и синова, породично поријекло и проблем идентитета, одржавање култова српске националне митологије, политички сукоби који доводе до народног и породичног раскола и искоришћавање српског сељаштва за ниске политичке побуне, обликовање српских интелектуалаца школованих у иностранству, патријархална деспотија као култ, улога и положај жене у породици... и многи други.
"Kорени" су други роман Добрице Ћосића, објављен 1954. године. Њиме је Ћосић започео својеврсни циклус романа "Деобе", "Време смрти", "Време зла" и "Време власти", у којима се као ликови јављају синови, унуци и праунуци јунака "Kорена", с основном идејном тежњом приказивања "романсиране историје модерне Србије".
Биће ово друга прилика за све оне који нису погледали сјајну екранизацију романа у изведби врхунског глумачког ансамбла на челу са Жарком Лаушевићем, Слободом Мићаловић и Игором Ђорђевићем. Сценарио за серију је написао Ђорђе Милосављевић а серију режирао Иван Живковић. Продуцент серије је Радио-телевизија Србије

Редакција: Документарни и страни програм