latinica  ћирилица
Артифакта
Документарна емисија
Артифакта
22:35
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

О ЕМИСИЈИ
Артифакта

Артифакта је документарна телевизијска емисија о умјетничком стваралаштву. Документовање је засновано на аудио-визуелном снимању умјетничко-стваралачког процеса и снимању разговора/интервјуа са умјетницима с циљем приказивања њиховог приступа раду и умјетности. Креира телевизијски портрет, приказујући рад, радове и промишљaње о њима.

Артифакта је осмишљена да документује, односно фактографише“ биљежи умјетнички процес, региструје стварност“, представља умјетника (или умјетничку групу) и све то представи у форми телевизијске емисије. Отуда назив емисије који пластично сублимира два паралелна приступа тематизирању: Арт“ и факта“. Естетски тежи минимализму, отуда звучно прожимање мелодијама Ерика Сатија које су музички лајт-мотив серијала.

Артифакта гледаоцима нуди увид у то како радови настају и који су то мисаони процеси који им претходе. Свака емисија је прилагођена ствараоцу и стваралаштву које тематизира и у том је смислу, прича за себе. Умјетници говоре о себи, о томе како су ушли у свијет умјетности и кроз које су све креативне фазе пролазили.

Сљедећи пасус (из говора Иве Андрића приликом уручивања Нобелове награде) суштински сублимира ауторски однос према емисији:

Али, на крају крајева, све су то питања технике, методе, обичаја. Све је то мање или више занимљива игра духа поводом једног дела и око њега. Није уопште толико важно да ли један приповедач описује садашњост или прошлост, или се смело залеће у будућност; оно што је при том главно, то је дух којим је надахнута његова прича,она основна порука коју људима казује његово дело. А о томе, наравно, нема и не може бити прописа ни правила.Свак прича своју причу по својој унутарњој потреби, по мери својих наслеђених или стечених склоности и схватања, и снази својих изражајних могућности; свак сноси моралну одговорност за оно што прича, и сваког треба пустити да слободно прича.“

Емисија ће бити емитована сваких 15 дана.

Аутор и уредник је Ернест Завила

Редакција: Културни, образовни и религијски програм