latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 14/03/2015 | 16:57

Слободни медији - стуб демократског друштва (ВИДЕО)

Једна од држава чланица Европске уније са дугом традицијом слободе медија и слобода изражавања је Краљевина Шведска. Закон датира из далеке 1766. године када су први у свијету укинули цензуру и утицај политике на медије.

Како шведска искуства могу бити примјењена код нас да би остварили напредак у слободи медија, у оквиру испуњавања политичких услова за придружење Европској Унији? Закон о слободи медија у Шведској новинарима омогућује приступ свим званичним документима. Владини службеници путем институције звиждача могу медијима доставити документа којима се доказују незаконити поступци без страха од посљедица. Најважније је да је информација доступна јавности показује новинар Ерик Палм познат по причи „Карема“ којом је открио непримјерене методе у дому за његу старијих лица и другом којом је открио тајне фондове који су управљали Икеом.

Ерик Палм у изјави за РТРС објашњава да новинар у Шведској може слободно да истражује те да постоји дуга традиција и закони из 17. вијека. “Други фактор је слобода информација, наш систем је транспарентан, све информације у институцијама доступне су јавности. Након моје приче под називом “Карема“ отворена је велика дебата у Шведској. Пет директора је поднијело оставке, плаћена је казна од милион евра.“, рекао је Ерик Палм.

Политичари су на тесту јавности посебно уочи избора да би помогли грађанима да одлуче. Познат је примјер једне министарке која је поднијела оставку јер је јавни новац користила за приватне сврхе иако је средства одмах вратила. С друге стране, у Шведској је као и у другим развијеним западним демократијама све присутнија комерцијализација.

Фредрик Нејман, новинар са дугогодишњим искуством и предавач у изјави за РТРС појашњава да све више новина прелази са штампаног издања на Интернет. ”Потребни су кликови и зато имате више прича о холивудским звијездама него о важним међународним догађајима.У новинама се не може прецизно знати колико је људи прочитало одређену причу, док на Интернету имате на примјер 100 хиљада прегледа. Власницима медија је то важно јер омогућије више огласа.“,каже Фредрик Нејман.

Институција Омбудсмана за штампу Шведске разматра приговоре грађана или компанија које сматрају да нису адекватно третирани у новинама. Ола Сигвардсон, Омбудсман за медије Шведске изјавио је за РТРС да се број приговора повећава.

“У 2014. години имали смо 600 жалби што је повећање за 65 одсто у односу на 2013. годину. Објашњење за такав тренд – прво, приговор можете упутити путем наше web странице, више не треба слати писма, бесплатно је. Такође, већина наших случајева је високог профила о њима се разматра у многим медијима. Имали смо приговоре и од Краљевског суда.“, изјавио је Ола Сигвардсон.

Ни током преговора за чланство у Европској Унији Закон о медијима Шведске није мијењан већ је Европска Унија свој систем направила отворенијим. Поштовање закона је у култури Нордијаца и ове друштвене норме значајно утичу на примјену формалних аката.

Видео прилог можете прегледати кликом на овај линк.