latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 27/03/2015 | 15:47

Механизам координације у БиХ (ВИДЕО)

Ефикаснији механизам координације треба да омогући преношење, провођење и примјену прописа ЕУ на начин да БиХ према ЕУ заступа координисан став, односно да говори “једним гласом”. То је предуслов и за коришћење новог инструмента претприступне помоћи ЕУ – ИПА два, али и за одговарање на Упитник Европске комисије који би БиХ добила за чланство у ЕУ.

Предложени модел о којем је био готово постигнут консензус предвиђа формирање неколико тијела која би координирано одлучивала о европским интеграцијама. Већину питања рјешавале би радне групе стручњака, потом Комисија ако се радне групе не договоре. Политички савјетници били би спона између техничког и политичког нивоа. Њихов задатак је припрема министарске конференције састављене од свих нивоа власти.Спорна питања рјешавао би Колегиј као највише тијело.

Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске у изјави за РТРС рекао је да је за Владу РС прихватљив приједлог механизма координације 2013 године.

„Република Српска дјелује у оквиру својих надлежности и ако ти принципи нису испоштовани сматрам да нећемо далеко отићи у самом процесу доношења механизма координације“, прецизирао је министар Клокић.

Усклађивање домаћег са европским законодавством је суштина интегрисања. Ефикасна координација као начин договарања треба да омогући да ускладјивање буде хармонизовано тј. да за једну правну материју вриједе иста или слична рјешења у БиХ без обзира да ли одређену област регулише више институција или нивоа власти.

Значај успостављања механизма координације је наглашен и кроз изјаву Предсједништва БиХ почетком ове године у којој је речено да у што краћем року треба бити успостављен на свим нивоима власти, изјавила је Самра Шушкић Башић, чланица експертне радне групе Вањскополитичке иницијативе БиХ која је недавно на конференцији представила публикацију под називом „Принципи успостављања ефикасног механизма координације у процесу интеграција у ЕУ за ФБиХ“.

Говор “једним гласом“ значи да су све политике међусобно усклађене и да постоји координација с једног мјеста. Заједничка политичка визија неопходна је и за израду Програма интегрисања.

Политичке странке потписале су амбициозан пројект економских реформи на којима би ускоро требали почети са радом.

Ренцо Давиди, отправник послова канцеларије Европске Уније у БиХ изјавио је за РТРС да су власти потребне је се морају озбиљније позабавити различитим активностима укључујући и дефинисање Агенде за реформе.” Без саговорника ми сами не можемо водити процес не само у погледу дефинисања већ и провођења реформи за које су надлежне извршне власти.”,рекао је Ренцо Давиди.

Да ли су политички лидери у БиХ прихватити свој дио одговорности за напредак биће бити видљиво и мјерљиво већ с првим активности новоформираних власти. Интензивнији однос у комуникацији са Бриселом могао би услиједити ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању како се очекује током љета.

Видео прилог можете погледати на сљедећем кликом на овај линк.