latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 29/05/2015 | 18:40

Хрватска: предности чланства у Европској Унији (ВИДЕО)

Споразум о стабилизацији и придруживању између Босне и Херцеговине и Европске Уније ступиће на снагу 1. јуна и то је подстицај за даљњи процес интегрисања, али све активности треба да приоритетно буду усмјерене ка социо- економским реформама. Након заједничке изјаве о политичкој опредијељености сада се очекују конкретни резултати у спровођењу реформи.


Новим приступом Босни и Херцеговини отворена је прилика да напредује према чланству у Европској Унији путем реформи које су изводљиве. Дуго су предуслови који су постављени пред БиХ били такви да је било “тешко претпоставити да могу бити испуњени ”, изјавила је Весна Пусић министарка иностраних послова сусједне Хрватске која је имала значајну улогу у иницирању новог европског приступа према БиХ након вишегодишње блокаде.

„“Двоје треба да би се плесао танго. И са европске стране треба један конструктиван приступ, а потом и са стране Босне и Херцеговине један проактивнији приступ, можда концентришући се у почетку на техничке ствари попут испуњавања фитосанитарних стандарда", изјавила је за РТРС Весна Пусић, министарка иностраних послова Хрватске.

Искуство сусједне Хрватске показује предности чланства. Провођењем реформи подигнут је ниво економског раста, земља је изишла из рецесије. Хрватска је из предприступних фондова ЕУ до 2013 године добила милијарду и 113 милиона евра. У седмогодишњем европском буџету има на располагању 11 милијарди евра од чега за развој пољопривреде 2,4 милијарде евра.
„Предности чланства су огромне и рефлектују се у три сектора, грађане,привреду и један нови однос Хрватске",изјавио је Иван Дел Векио, амбасадор Хрватске у Босни и Херцеговини за РТРС. „То су врло мјерљиве величине, грађани слободно путују Европом, траже послове, студирају, комуницирају, имају дипломатско -конзуларну заштиту у свим чланицама, бирају за Европски парламент“, изјавио је амбасадор Дел Векио.

На основу властитих искустава током преговора ова земља одлучила је да ће бити партнер са земљама у регији којима ће помоћи да што лакше пређу пут до чланства цијенећи да приближавање Европској Унији постаје све важније у новим геополитичким околностима.

“То није рај на земљи, али је сигурносни и институционални кишобран који је за нашу регију, југоисточну Европу, по мом мишљењу веома важан.“, изјавила је Весна Пусић, министарка иностраних послова Хрватске.

Хрватска даје велики допринос у координацији европских послова те практичним аспектима дефинисања мјера за провођење Споразума о стабилизацији и придруживању. Одговорније домаће власти и одлучнија улога Европске уније могла би покренути европски пут Босне и Херцеговине.

Очекује се да политички лидери дату заједничку опредјељеност имплементацији нове европске иницијативе почну реализовати дефинисањем Мапе пута између Босне и Херцеговине и Европске комисије, којом ће се покренути реформе.

Видео прилог можете погледати овдје