latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 12/06/2015 | 20:09

Реформска агенда за БиХ (ВИДЕО)

У Босни и Херцеговини нема сагласности за спровођење реформске агенде на свим нивоима власти. Савјет министара БиХ и Влада Федерације БиХ усвојили су економску реформску агенду. Влада Републике Српске у начелу је сагласна, али није прихватила документ јер жели да текст укључује и додатне интервенције из Републике Српске.

Јавне финансије, тржиште рада, социјална, здравствена заштита,пензије, пословно окружење, правосудни систем ,јавна предузећа и јавна управа. Ово су области у којима долази до измјена према плану мјера. Прва директна посљедица недостатка договора могао би да буде нови програм помоћи Међународног Монетарног Фонда ( ММФ) за БиХ о којој би ова финансијска институција требало да разматра у септембру, а условљен је доношењем нових, флексибилнијих закона о раду у парламентима Републике Српске и Федерације БиХ.

 

„Без тих средстава БиХ сигурно улази у једну озбиљну финансијску кризу на свим нивоима власти,“ оцијенио је у изјави за РТРС аналитичар Срећко Латал. Готово ни један ниво власти неће моћи од септембра мјесеца да исплаћује пензије, социјална примања, плате, рекао је Латал.

Међу планираним кључним мјерама су и доношење нових пореских закона, консолидовање јавног дуга, транспарентнији рад јавних служби. Европска Унија је апеловала на политичаре да испуне своје обавезе и према Европској Унији те превазиђу препреке за потписивање реформске агенде тј. заједничког става о којем су се лидери свих нивоа власти прије неколико мјесеци обавезали писаним путем.

"Европска Унија је разочарана због непостизања договора“, рекао је у изјави за РТРС Енди Мегафи, портпарол Делегације Европске Уније у БиХ. Мегафи је нагласио да је о детаљима Нацрта плана реформи разговарано са представницима власти на свим нивоима. Без провођења ових реформи БиХ ризикује да процес ЕУ интеграција буде успорен тј. заустављен, рекао је Мегафи.

Међународна заједница је спремна да помогне али је потребна политичка воља изабраних представника власти иако је спроводјење реформи тежак и дуготрајан процес.

“У већини земаља које су постале чланице ЕУ једна од најтежих реформи је промјена владавине закона и институција," изјавила је Сесилија Бјорнер, генерална директорка за међународну развојну сарадњу Министарства иностраних послова Шведске.

"Реформски програм је обавезан јер тада можете имати кредибилну позицију да идете у Брисел да отворите преговоре и постанете кандидат за чланство у ЕУ", истакла је Бјорнер. Шведска жели да БиХ постане чланица јер је то добро за економски развој, за грађане БиХ као и за Шведску и Европу због стабилности и безбједности.

Шведска остаје посвећена у пружању помоћи земљама Западног Балкана у европским интеграцијама. У оквиру нове седмогодишње Стратегије развоја између Шведске и БиХ треба да ове године буде обезбјеђено 15 милиона марака за економски развој БиХ, јачање владавине права и побољшање заштите животне околине.

Видео прилог можете погледати овдје