latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 11/09/2016 | 13:42

ЕУ фондови: Средства за мала и средња предузећа (ВИДЕО/ФОНО)

Основ европске економије су средња и мала предузећа. 85 одсто нових радних мјеста се отвара управо у таквим предузећима. Босна и Херцеговина као кандидат за чланство у Европској унији учествује у програмима Европске уније који треба да помогну постепеном приближавању чланству и којима се подстиче предузетништво и пословно окружење како би домаћа економија постала конкурентнија.

Средња и мала предузећа из Босне и Херцеговине имају приступ средствима у оквиру ЕУ програма „COSME“ конкурентности предузећа и малих и средњих предузећа.Укупан буџет овог програма је 2 милијарде и 300 милиона евра до 2020. године. Споразум између БиХ и ЕУ потписан у јуну и требало би ускоро да буде оперативан, а омогућује директан приступ аплицирању за средстава из програма.
Агенција за развој малих и средњих предузећа у Републици Српској  је на челу конзорција Европске мреже предузетништва у РС уз два јавна универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, Иновациони центар Бањалука и Привредну комору.
Маринко Ђукић, директор Републичке Агенције за развој малих и средњих предузећа у изјави за РТРС истиче да је пословни амбијент сваким даном бољи и да је присутан тренд раста малих и средњих предузећа у односу на предузетнике.

„То је повољно јер је циљ да неко ко је до сада запошљавао до десет радника сада запошљава од 10 до 50 радника или од 50-250 радника колико запошљавају средња предузећа.“, оцијенио је Ђукић.

Иако се домаћа економија заснива на малим и средњим предузећима, а у Републици Српској их је око 16. 500 у 2015. години, она имају проблеме у пословању због бројних намета, процедуре оснивања предузећа и скупе понуде комерцијалних кредита банака. Програм COSME би им помогао да дођу до средстава по повољнијим условима.
Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске у изјави за РТРС наглашава да се ради о изузетно  захтјевним условима када је у питању повлачење тих средстава.

„Било би  добро  да ти услови могу бити прилагођени могућностима МСП како би што већи број предузећа могао да дође до тих средстава.COSME програмом је предвиђено да укупно до 330. 000 предузећа дође до тих средстава.", рекао је Благојевић.

Весна Војводић, стручни сарадник у Агенцији за мала и средња предузећа града Бањалука појашњава ко могу бити корисници овог програма Европске уније.
“Програм COSME и ЕМП највише подршке могу дати компанијама које су финансијски стабилне, иновативне и извозно оријентисане. Циљ овог програма је да унаприједи конкурентност таквих предузећа кроз приступ финансирању,приступ иновацијама,новим технологијама и тржишту.”, изјавила је Војводић.
Босна и Херцеговина у поређењу са земљама региона остварила је најмањи успјех коришћења средстава из фондова ЕУ. Покретање предузетничког портала у Републици Српској с потребним информацијама и предстојећи Пословни сусрети у новембру у Новом Саду чији је суорганизатор Агенција за развој малих и средњих предузећа РС активности су које би требало да поправе такав тренд. 

 ТВ репортажа

Радио репортажа