latinica  ћирилица
15/05/2014 |  09:01 | Аутор: РТРС

Најпроблематичније код Добоја, Бијељине и Зворника

Стање на путевима у Републици Српској је изразито тешко, а киша која непрестано пада највише проблема створила је на путевима на подручју Добоја, Бијељине и Зворника.

Свима који би требало данас или сутра да путују из АМС Републике Српске савјетују да на пут не крећу без пријеке потребе, посебно према Бијељини, Зворнику и Добоју.Очекује се додатно  погоршање стања јер су бране "ХЕ на Дрини" пуштене, а и киша непрестано пада. Од јутрос потпуно је обустављен саобраћај на магистралном путу Сарајево - Фоча, у Трнову, код бране, а возила се преусмјеравају преко Игмана.

Саобраћај је обустављен и на магистралним путевима Бањалука - Теслић, Бијељина - Брчко, aлtернативних праваца нема, Зворник - Милићи у мјесту Кушлат, Бијељина; Зворник у мјесту Шепак, Челопек и Јања, Шековићи - Власеница у мјесту Тишћа, Кладањ - Власеница у мјестима Равне и Тишћа. За сада су проходни једино правци који од Бијељине воде према Србији, тј. Павловића мосту и Рачи, а на подручју Зворника од Тузле према Зворнику и даље према Србији .

Саобраћај је обустављен и на магистралним путевима Добој - Маглај у мјесту Јеловац, обилазница за путничка возила Жепче - Перковићи - Црни Врх, Шешлије - Модрича, Добој - Руданка, Добој - Теслић у Матузићима.

На магистралном путу Бијељина - Тузла саобраћај се одвија отежано, у мјесту Доњи Загони воде још има на коловозу, теретна возила и аутобуси саобраћају, а путничка једном коловозном траком, али даље, у Сељубљу, према Тузли је непроходно.

Саобраћај је обустављен и на регионалним путевима Коњевић Поље - Братунац у мјесту Кравица, Каракај - Сапна у мјесту Грбавци, Братунац - Скелани у мјесту Жљебаћ, Братунац - Дрињача у мјесту Осанско, Бушлетић - Зелиња у мјесту Зелиња и на путу Добој - Модрича у Поточанима.

Снијег пада и задржава се на коловозу преко Влашића, Млиништа, Купреса, те у вишим предјелима романијске регије, а саобраћање је веома отежано, па је потребна зимска опрема.

На локалитету Степен, на дионици магистралног пута Билећа - Гацко, због опасности од одрона саобраћај се одвија успорено једном коловозном траком. Велике потешкоће стварају и активирања бројних клизишта и оштећења коловоза, због чега се саобраћај одвија успорено.

Из АМС издвајају путеве Брод - Миљевина, у мјесту Кута, Клашнице - Прњавор у мјесту Чардачани, Брод - Оџак, у мјесту Велика Брусница, општина Брод, Дрињача - Власеница у Кушлату, Бањалука - Чађавица, на четвртом километру од Нуле према Колима, Лопаре - Мачковац у мјесту Мачковац и Лопаре - Површнице.

Због радова на реконструкцији моста преко ријеке Драгочајке у Залужанима потпуно је обустављен саобраћај на регионалном путу Бањалука - Клашнице, дионица Дервиши - Клашнице, а саобраћај се преусмјерава на магистрални пут Бањалука - Клашнице.

На ауто-путу Бањалука - Градишка, дионица Гламочани - Чатрња, вози се по мокром и клизавом коловозу.

Због радова на систему наплате путарине на ауто-путу у мјесту Јакуповци саобраћај се одвија једном коловозном траком. Радови на реконструкцији коловоза изводе се на дионици магистралног пута Крепшић - Брчко - Бијељина и Каракај - Јарданска петља, због чега се саобраћај одвија наизмјеничним пропуштањем возила, једном коловозном траком.

У току су радови  на дионици Српске Топлице - Карановац магистралног пута Бањалука - Јајце, због чега је сваким даном, осим недјеље, измијењен режим одвијања саобраћаја у времену од 7.00 до 19.00 часова.

Због изградње кружне раскрснице на подручју општине Теслић саобраћај се на дијелу магистралног пута и регионалног пута према Прњавору одвија уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због изласка грађевинских машина на изградњи ауто-пута Бањалука - Добој, на магистралном путу Вукосавље - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, на дионицама Шешлије - Јоховац и Јоховац - Руданка до краја године биће измијењен режим саобраћаја. Повремене обуставе саобраћаја на сваки пуни час трајаће по 15 минута, радним данима и суботом од 7.00 до 17.00, а недјељом од 07.00 до 13.00 часова.

Због изградње аутопута измијењен је режим саобраћаја на дијелу регионалног пута у мјесту Вијака, општина Прњавор, а саобраћај је регулисан привременом саобраћајном сигнализацијом.

Саобраћај на регионалном путу Братунац - Бјеловац, због радова одвија се успорено, наизмјенично једном траком.

Због одрона обустављен је саобраћај за све категорије возила на дионици регионалног пута Подградци - Мраковица, на дионици која од Градишке води према Козари.

Због активираних клизишта, једном траком, саобраћа се на дионицама регионалних путева Загон - Јасик и Укрина - Горња Вијака.

Деминирање терена изводи се на магистралном путу Брод - Оџак, на локалитету Шикаре, па од 8.00 до 16.00 часова долази до повремених получасовних обустава саобраћаја.

На дионици регионалног пута Горња Вијака - Разбој, преко моста у мјесту Драгаловци, забрањен је саобраћај свим возилима тежим од пет тона и вишим од 3,5 метара. На путу Брод на Дрини - Шћепан Поље забрањен је саобраћај за теретна возила тежа од 12 тона.

Због изливања воде на коловоз, одрона или потонућа коловоза овог јутра обустављен је саобраћај на дионицама магистралних путева Тузла - Орашје код Сребреника, у мјесту Чанићи, сјеверни улаз у Зеницу /насеље Блатуша/, Кладањ - Живинице у мјестима Ступари и Ђурђевик, Бијељина - Тузла у мјесту Подгора, Богатићи - Трново, Кладањ - Власеница у мјестима Равне и Тишћа. Обустављен је саобраћај и на регионалним путевима Завидовићи - Рибница - Олово и Олово - Хан Пијесак у мјесту Пјеновац, Високо - Илијаш у мјесту Чекрчићи, Завидовићи - Маглај - Добој, Грачаница - Срнице и Градачац - Орманица у мјесту Вучковци, Стара Била - Мехурићи у мјесту Хан Била. Отежано, једном траком - због одрона камења на коловоз, саобраћа се на магистралном путу Зеница - Добој, на локалитетима Врандук и Хеце.

Због изливања воде на коловоз отежано је саобраћање /једном траком/ на дионици Сарајево - Олово у мјесту Средње.На дионици Симин Хан - Калесија у мјесту Бабајићи, због активираног клизишта, саобраћај за путничка возила и аутобусе одвија наизмјенично једном траком, док се теретна возила преусмјеравају на aлtернативни правац. У Високом је због изливања Босне затворен излаз из правца Сарајева и улаз у правцу Зенице.

Због радова у Хрватској у току је обустава саобраћаја за теретна возила на Граничном прелазу Каменско. За вријеме обуставе ова возила усмјеравају се на Гранични прелаз Горица - Вињани Доњи.

АМС Српске у употребу је увео посебан број "возачке солидарности" - 066/823-000 на који возачи могу да пошаљу СМС поруку и обавијесте дежурне раднике Информативно-диспечерског центра АМС РС о ванредним застојима, саобраћајним незгодама или другим проблемима на путу.