latinica  ћирилица
06/09/2014 |  10:50 | Аутор: Б92

Кратка историја дуела Србије и Француске

Фудбалери Србије играју у недјељу пријатељски меч против Француске, чиме ће званично почети нови циклус квалификација за Европско првенство 2016.

Србија је на старту слободна, па ће нови селектор Дик Адвокат дебитовати против Франзуца са којима Србија има веома занимљиву историју.

Сусрет је на програм у недјељу од 20.45 на стадиону ЈНА, а сада ћемо видјети како је све почело.

Бивша Југославија, односно садашња Србија, побиједила је 10 пута, осам пута је било неријешено, а 11 пута је побиједила Француска. Гол разлика је 46:40 у корист "триколора".

Прву утакмицу бивша Југославија је против Француке одиграла 13. јуна 1926. године у Паризу. Побиједила је Француска са 4:1, а једини гол за Краљевину дао је фудбалер сплитског Хајдука Мирко Боначић.

Краљевина Југославије играла је у саставу:
Фридрих, Врбанчић, М. Ивковић, Маре Марјановић, Премерл, Мирко Боначић, Лј. Бенчић, Антун Боначић, Петковић, Циндрић, Гилер

Прву побједу против Француске, Краљевина Југославија забележила је 19. маја 1929. године у Паризу у пријатељској утакмици када је побиједила са 3:1. Голове су постигли Благоје (Моша) Марјановић, Ицо Хитрец и Владимир Лајнерт.

Тадашњи "бијели орлови" играли су у саставу:
Михелчић, М. Ивковић, М. Белеслин, Арсенијевић, Колнаго, Кунст, Бл. Марјановић, Хитрец, Лајнерт, Ј. Хорват, Гилер (И. Павелић)

Двије екипе први пут су се састале у Београду 5. јуна 1932. године, када је у државном тиму Краљевине Југославије дебитовао Светислав Глишовић. Глишовић је као члан БСК дебитантску утакмицу одиграо бриљантно и са два гола најавио одличну фудбалску. Крајњи резултат био је 2:1.

Састав:
Спасић (СК Југославија), Загорац (Славија, Сарајево), Тошић (БСК), Аресенијевић (БСК), Премерл (Грађански), Марушић (Хајдук), Тирнанић (БСК), Глишовић (БСК), Милошевић (СК Југославија), Гилер (Грађански), Зечевић (Југославија)

Између два свјетска рата репрезентације Краљевине Југославије и Француске одиграле су пет утакмица. Југославија је побиједила два пута, док је Француска била успјешнија на три меча. Ниједна утакмица између два свјетска рата није завршена неријешено, нити без голова.

Три утакмице које су бивша Југославија и Француска одиграле у квалификацијама уочи Свјетског првенства у Бразилу 1950. године, сматрају се за најзначајније двобоје двије националне селекције. За мање од три мјесеца Југославија и Француска су одиграле три утакмице, које су одлучивале о одласку у Бразил. Након идентичних резултата у Београду и Паризу (1:1), одиграна је "мајсторица" у Фиренци. Пред крај утакмице код резултата 2:1 за Француску, Првослав-Боба Михајловић успјешно је реализовао пенал "плаве". У продужетку у 114. минуту Жељко Чајковски је голом донио велику радост Југославији, победу од 3:2 и одлазак на Свјетско првентво у Бразил.

Двојица Загрепчана, Бранко Зебец и Велимир Зајец, као и један Београђанин Бранислав Ивановић, три су фудбалера која су на утакмици против Француске прославили јубилеј. Зебец је на СП у Шведској 11. јуна 1958. године у Вестеросу одиграо 50. меч у државном дресу, док је Зајец 25. наступ у плавој мајици забиљежио у пријатељској утакмици у Загребу 1983. године. Бранислав Ивановић је 9. септембра 2009. године у Београду 25 пут играо за "орлове".

Најбољи стријелац бивше Југославије у мечевима против Француске је Тодор Веселиновић. Он је у три наступа против "триколора" постигао укупно четири гола. Гол мање Француској дао је бивши центарфор Сарајева Вахид Мусемић. По два пута стријелци су били Светислав Глишовић, Моша Марјановић, Жељко Чајковски, Првослав Боба Михајловић, Дражен Јерковић, Милан Галић, Илија Петковић и Драган Пикси Стојковић.