latinica  ћирилица
02/10/2014 |  10:32 | Аутор: СРНА

Чуло мириса као индикатор дужине живота?

Мјерење чула мириса код старијих лица може да помогне љекарима да одреде колике су шансе да та особа буде жива у наредних пет година, резултати су најновијег истраживања.

У истраживању у којем је учествовало 3.000 одраслих, 39 одсто са најслабијим чулом мириса умрло је у наредних пет година, у поређењу са 10 одсто који су правилно идентификовали мирисе.

Научници кажу да губитак чула мириса не проузрокује директно смрт, али може да буде знак упозорења.

Истраживачи са Универзитета у Чикагу затражили су од лица у доби од 57 до 85 година да учествују у кратком тесту мириса који је укључивао идентификовање посебних мириса нанесених на врх оловке.

Међу понуђеним мирисима били су пеперминт, риба, наранџа, ружа и кожа.

Пет година касније, 39 одсто испитаника који су имали најнижи резултат је умрло у односу на 19 одсто са умјереним резултатом и 10 одсто са одличним резултатом.

Упркос чињеници да су у обзир узете ставке као што су године, исхрана, пушење, сиромаштво и опште здравље, истраживачи су утврдили да су они са најлошијим чулом мириса у већој опасности.

Професор Џајант Пинто рекао је да су научници утврдили да је губитак чула мириса као канаринац у руднику угља.

"То не значи директан узрок смрти већ је предзнак, рани систем упозорења. Ово је брз и јефтин начин да се идентификују најугроженији пацијенти", рекао је Пинто, водећи истраживач овог пројекта, преноси Би-Би-Си.

Иако се не зна тачна веза између година живота и чула мириса, научници вјерују да смањена способност идентификовања мириса наговјештава мању регенерацију или обнову ћелија у цијелом тијелу, јер здраво чуло мириса зависи дјелимично од сталне обнове ћелија на линији носа.

Погоршање чула мириса може да послужи и као показатељ изложености загађењу и бактеријама.