latinica  ћирилица
10/10/2014 |  17:32 | Аутор: Б92

За сусрет са Албанијом обезбјеђење као на Паради поноса

Утакмица квалификација за ЕУРО 2016. између Србије и Албаније игра се у уторак 20.45 часова и представљаће меч високог безбједносног ризика.

Процјењује се да ће на дан утакмице обезбјеђење бити слично оном на недавној Паради поноса.

Очекиван је долазак око хиљаду албанских навијача. Међутим, челници ФС Албанија нису још увијек послали УЕФА никакву информацију о броју навијача који заиста стижу у Београд.

Приједлог Фудбалског савеза Србије да на ове утакмице не иду гостујући навијачи друга страна није прихватила, па је то створило додатне проблеме организаторима.

"Ми смо им тражили стриктну персонализацију и да се доставе подаци о плану путовања, односно доласка њихових навијача, да би наши државни органи могли да предузму све мере у циљу њихове безбједности. Од њих смо добили допис у којем су нас обавијестили да нису у могућности да то све предузму, не виде сврху тога и неће моћи да обезбиједе те податке које смо тражили. О томе смо обавијетсили наше државне органе и упутили смо им поново допис гдје смо цитирали стркитно прописе који траже да се уради персонализација улазница“, рекао је за Б92 Миливоје Мирков комесар за безбједност ФСС

Организатори позивају и домаће навијаче да се понашају спортски, јер би потенцијални инциденти значили ригорозне казне за ФСС. Уколико, примјера ради, неко покуша да запали заставу или обиљежја гостујуће репрезентације, право са стадиона биће спроведен код тужиоца, а затим му слиједи затвор и казна.

Благајне стадиона Партизана још су полупразне. Ријетки навијачи који су дошли да купе улазнице не очекују проблеме, али очекују побједу Србије.

"Публика ме смије да дозволи да ти наши момци буду ускраћени даљег такмичења, јер се зна да су казне УЕФА веома строге да смо ми као Савез под мониторингом и треба ту бити крајње поштен и искрен, хајде да ова утакмица протекне безбједно, мирно достојаствено да то буде једна спортска мафифестација, не политичка", додао је Мирков.

Меч са Албанијом биће безбједносна проба слична прошлогодишњој утакмици са Хрватском. Према грубим процјенама, за безбједност овог догађаја бринуће се четири хиљаде полицајаца, у униформи и цивилу. До самог мјеста на трибинама биће потребно проћи најмање три безбједносна прстена у које неће моћи да се уђе без улазнице.

Утакмица је на програму у уторак у 20.45 на стадиону у Хумској, а Србија ће претходно одиграти меч са Јерменијом у гостима у суботу у 18 часова.