latinica  ћирилица
15/10/2014 |  12:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Албанци грубо прекршили Члан 14 о пропаганди

Европска фудбалска унија још није саопштила када је могуће очекивати епилог прекинуте утакмице између Србије и Албаније у квалификацијама за ЕП, али је готово извjесно да су могућа само четири сценарија.

Прва могућност је да УЕФА, уколико се утврди да Албанци сносе кривицу за инциденте, додијели побjеду Србији службеним резултатом 3:0, али и у супротном случају да тријумф за "зеленим столом" припише гостима у случају да се утврди да је Србија, као домаћин одговорна за инциденте.

Трећа варијанта је да се меч одигра на неутралном терену у термину који ће накнадно бити одређен, са или без публике, док је посљедња опција да се утакмица понови у Београду, али пред празним трибинама.

Уз све наведене могућности, УЕФА може да одреди и новчане казне, које редовно иду уз инциденте као што је био на стадиону Партизана.

Кључна ставка у овом случају биће извјештај делегата утакмице Харија Бина из Холандије, али и специјалног извјештача УЕФА.

Повољна околност по Србију је што је истекла двогодишња условна казна, коју је имала због инцидената у Ђенови на мечу против Италије.

Такође, на руку Србији иде и члан 14 Дисциплинског правилника УЕФА, у којем стоји да је "забрањена политичка пропаганда и било које изражавање сличних ставова", а управо је застава тзв. Велике Албаније иницирала инциденте на стадиону Партизана.

Србија као домаћин и организатор утакмице ће одговарати због утрчавања навијача на терен, паљења бакљи и убацивања тврдих предмета.