latinica  ћирилица
18/10/2014 |  10:18 | Аутор: РТРС

Битка за Француску - Трећи дио

Фудбалери су у трци за пласманом на шампоинат Европе имали јако кратку паузу послије утакмица другог кола.

Чинило се како ће згустнут распоред допринијети томе да треће коло протекне без претјераних изненађења и "ватре" на трибинама. Тако је и почело, па осим пораза Холандије на Исланду другог дана, није било изнађења на терену а ни варница на трибинама.

Руку на срце, трећег дана квалификационог циклуса, могле су се очекивати тензије јер се фудбалери Србије дочекивали Албанију. Међутим, како се знало да Албанија неће имати подршку навијача у Београду, и како су најављене мјере сигурности једнаке онима на протеклој Паради поноса, мало ко је очекивао било какве непријатности, а камоли и инциденте, како на терену, тако и ван њега. Међутим...

Провокација Албанаца, застава "велике Албаније", туча, прекид утакмице...

Сусрет између Србије и Албаније опрадавдао је епитет меча високог ризика, а за све су се побринули гости. Спортски догађај поново је добио своју политичку позадину, а изрежирали су је Албанци.

Играчи Дика Адвоката тражили су прву побједу на терену, и по свему виђеном били су конкретнији и бољи ривал у првом дијелу меча када се над стадионом ЈНА појавио дрон који је носио заставу такозване "велике Албаније".

 

 

Стефан Митровић је спустио заставу на терен, што је повукло за собом напад фудбалера Албаније на српске играче, а затим и општи метеж на терену у којем је учестовало и неколико навијача који су утрчали са трибина. Главни осумњичени за инцидент је, ни мање ни више него брат премијера Албаније, за којег се сумња да је управљао јетјелицом која је од стране српских фудбалера приземљена. Епилог свега је прекид утакмице, а какав ће расплет меч добити у Ниону, остаје да се види 23. октобра, када ће из УЕФА стићи одговор на догађаје који су обиљежили меч. Чини се како је најизгледније да ће се меч поновити, овај пут на неутралном терену.

 

Кровна европска кућа фудбала казниће и једне и друге, па тако Албанце очекује казна зато што су њихови играчи одбили да наставе сусрет и због приказивања недозвољеног транспарента. Србију, са друге стране очекује казна за убацивање пиротехничких средстава, насиље у публици, улазак навијача у терен, мањкава организација утакмице и употреба ласера.

Све у свему, по свим групама су без проблема одигана по три кола, осим групе Б гдје је меч између Израела и Белгије пролонгиран за март због безбједносних разлога у Израелу. У јединој групи са пет тимова имамо ситуацију да је једна екипа одиграла три меча, три су одиграле по два, док је Србија завршила само један меч.

Вратимо се фудбалским дешавањима...

У другом мечу групе И, Португал је савладао Данску, голом Кристијана Роналда у 95. минуту меча. Португалци су тако уписали прве бодове, пошто су у првом колу шокирали своје навијаче поразом од Албаније на свом терену.

Јерменија је паузу искористила за пријатељски меч са Француском, а снимак тог сусрета требало би да погледају играчи Дика Адвоката јер су "триколори" показали како се игра са Јеремњиом. Славили су домаћини предстојећег шампионата Европе са 3:0.

Трећи дан квалификација, донио је нереде и прекид сусрета Србија - Албанија, али и нови изненађујући резултат. Изрежирали су га фудбалери Њемачке који су, након пораза у Пољској у прошлом колу, своје навијаче поново разочарали. "Панцери" су на свом терену одиграли мршавих 1:1 са Ирском и тако у први план гурнули управо Ирце и Пољаке који су сада на врху табеле. Пољаци су у овом колу извукли бод на свом терену пошто су губили од Шкота. Ништа ново када је у питању Гибрaltар, овај пут су примили три гола од Грузије.

Другог дана на терен ус изашли фубдалери Босне и Херцеговине и поново ремизирали. Играчи Сафета Сушића на "Билином пољу" угостили су Белгију и одиграли мирољубивих 1:1. Оваквим расплетом фудбалери БиХ су од могућих девет освојили два бода, тако да ће за пласман на шампионат Европе морати дати пуно више. Статистика каже да је ово најлошији старт фудбалера БиХ у квалификацијама за Еуро икада, а одиграли су их пет до сада.

Велшани су искористили улогу фаворита у мечу са Кипром и дошли до нова три бода чиме су се осамлили на врху табеле.

За изненађање дана другог дана, али и читавог кола побринули су се Исланђани који су у три одиграна кола дошли до своје треће побједе. Не би ту било ништа чудно да фудбалери са сјевера нису "охладили" Холандију и тако, заједно са Чешком избили на врх табеле група А. "Лалама", са друге стране, звоне звона за узбну јер су у прва три кола уписали једну побједу, уз два пораза.

 

 

Италија и Хрватска настављају по плану. Обје екипе имају стопроцентан учинак од по три побједе у прва три кола. У посљедњем, Хрвати су са шест глова у мрежи испратили Азербејџан, док су Италијани дошли до минималне побједе на Мaltи. Хрвати су ипак на челу табеле захваљујући гол разлици од 9:0.

Као што смо напоменули на почетку, први дан трећег кола, био је "најмирнији". Ипак, треба издвојити реми Руса у мечу са Молдавијом, али и тијесну побједу Енглеза у Естонији.

Црна Гора је "пала" на гостовању у Аустрији, док је Словенија уписала побједу у Литванији.

 

Коло које је донијело јубилеј

У прва три кола, голмани су лопту из мреже вадили 200 пута. На до сада одиграних 76 мечева постигнуто је преко 2,6 голова по утакмици, а најчешће су падали посљењих 15 минута мечева.

Пољаци су постигли највише, 11 голова, од којих су седам "спаковали" Гибралтару", Шпанци и Ирци по 10.

Листу голгетера предводе Изралеац Дамари, Исланђанинг Сигурдсон, те Левандовски који су по четири пута матирали противничке голмане.

 

 

Највише голова главом постигли су Италијани (три), док су Пољаци са три гола селекција која је највише пута погодила мрежу ривала ван 16 метара.

Одбране Хрватске, Енглеске и Исланда су за сада најсигурније јер су то једине три селекције које до сада нису примиле гол.

Највише погодака завршило је у мрежи Гибралтара (17), 12 је примила Андора, а како су "мање" репрезентације више "торпредоване" не чуди да су голмани са највише одбрана чувари мреже Сан Марина И Лихенштајна који су уписали по 25 одбрана.

Украјинци највише фаулирају, направили су у прва три кола 52 прекршаја, док су највише фалурирање највише осјетили Словаци над којима је начињено 55 прекршаја.

Шта нам доноси четврто коло?

Фудбалери Србије у четвртом колу квалификација дочекују Данску, Португал ће угостити Јерменију, док ће Албанци у овом колу "хладити главе".

Групе А и Х доносе сударе непоражених, Чешке и Исланда, односно Италије и Хрватске. Копља ће укрстити и најбоље пласиране екипе групе Ф, Руминија и Сјеверна Ирска.

Босна и Херцеговина гостује тиму Израела, док ће Црногорци угостити Шведску. Словенију очекује тешко гостовање код "гордом албиону", а ништа лакше неће бити ни Македонији која дочекује непоражену Словачку.

Резултати трећег кола квалификација за Европско првенство

Група А
Казастан - Чешка 2:4
Исланд - Холандија 2:0
Латвија - Турска 1:1

1. Чешка 3 9
2. Ислад 3 9
3. Холандија 3 3
4. Латвија 3 2
5. Казастан 3 1
6. Турска 3 1

Група Б
Андора - Израел 1:4
Босна и Херцеговина - Белгија 1:1
Велс - Кипар 2:1

1. Велс 3 7
2. Израел 2 6
3. Белгија 2 4
4. Кипар 3 3
5. Босна и Хеерцеговина 3 2
6. Андора 3 0


Група Ц
Украјина - Макеоднија 1:0
Бјелорусија - Словачка 1:3
Луксембург - Шпанија 0:4

1. Словачка 3 9
2. Шпанија 3 6
3. Украјина 3 6
4. Македонија 3 3
5. Бјелорусија 3 1
6. Луксембург 3 1

 

Група Д
Њемачка - Ирска 1:1
Пољска - Шкотска 2:2
Гибрaltар - Грузија 0:3

1. Пољска 3 7
2. Ирска 3 7
3. Нјемачка 3 4
4. Шкотска 3 4
5. Грузија 3 3
6. Гибралтар 3 0


Група Е
Естонија - Енглеска 0:1
Литванија - Словенија 0:2
Сан Марино - Швајцарска 0:4

1. Енглеска 3 9
2. Литванија 3 6
3. Словенија 3 6
4. Естонија 3 3
5. Швајцарска 3 3
6. Сан Марино 3 0

Група Ф
Фарска Острва - Мађарска 0:1
Финска - Румунија 0:2
Грчка - Сјеверна Ирска 0:2

1. Сјеверна Ирска 3 9
2. Руминија 3 7
3. Финска 3 4
4. Мађарска 3 4
5. Грчка 3 1
6. Фарска Острва 3 0

Група Г
Аустрија - Црна Гора 1:0
Русија - Молдавија 1:1
Шведска - Лихтенштајн 2:0

1. Аустрија 3 7
2. Русија 3 5
3. Шведска 3 5
4. Црна Гора 3 4
5. Лихтенштајн 3 1
6. Молдавија 3 1

Група Х
Хрватска - Азербејџан 6:0
Малта - Италија 0:1
Норвешка - Бугарска 2:1

1. Хрватска 3 9
2. Италија 3 9
3. Норвешка 3 6
4. Бугарсак 3 3
5. Азербејџан 3 0
6. Мaltа 3 0

Група И
Данска - Португал 0:1
Србија - Албанија прекид

1. Албанија 2 4
2. Данска 3 4
3. Португал 2 3
4. Србија 1 1
5. Јерменија 2 1

 

Припремио: Бојан Мичић