latinica  ћирилица
21/10/2014 |  11:30 | Аутор: РТРС

Платини: Нисмо раздвојили Србију и Албанију јер нису ратовале

Квалификациона утакмица за Европско првенство 2016. године у Француској између Србије и Албаније изазвала је интересовање читаве планете, али, нажалост, не због фудбала већ због добро познатог инцидента са дроном и упадом српских навијача у терен.

Поједини страни медији питали су се како је дозвољено да две земље буду у истој групи, упркос односима између ових држава који су у најмању руку нестабилни.

Први човјек европске куће фудбала (УЕФА) Мишел Платини сматра да не постоји разлог да Србија и Албанија не буду у истој групи јер, за разлику од одређених земаља, ове двије у својој историји никада нису ратовале једна са другом.

"Сигурно ће бити казни због онога што се догодило у Београду. Тај инцидент је неопростив" - казао је Платини за албанске медије и наставио: "Нисмо раздвојили Србију и Албанију јер, за разлику од Азербејџана и Јерменије, ове двије земље никада нису ратовале.

По тој логици, требало би да раздвојимо и Македонију и Грчку које имају трзавице међу собом, али то не чинимо, већ разговарамо са предсједницима и премијерима који су одговорни за националну безбједност. Фудбал не треба да раздваја људе, већ да их спаја, а добар примјер за то су српски и албански играчи који наступају за Лацио", изјавио је први човјек УЕФА и најавио озбиљну борбу против расизма.

"Озбиљно радимо на томе да истјерамо расизам са стадиона. Ипак, живимо у тешком времену гдје су корупција и расизам два највећа проблема која потресају фудбал", - поручио је Платини.