latinica  ћирилица
23/01/2015 |  08:36 | Аутор: Агенције

Додик тражи да БиХ штампа двије милијарде КМ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да БиХ има 105 одсто покрића своје монете у оптицају и додао да би требало да се одштампа и пусти у промет још двије милијарде конвертибилних марака како би се тај пребачај елиминисао.
Предсједник РС Милорад Додик - Фото: СРНА
Предсједник РС Милорад ДодикФото: СРНА

"БиХ је једина земља на свијету која има емисију која је покривена са 105 одсто реалног основа. То значи да имамо 500 милиона евра више него што имамо конвертибилних марака у оптицају", рекао је Додик.

Додик је то рекао након што је ММФ саопштио да крајем јануара неће разматрати нову траншу за БиХ.

"Залажем се за оно за шта имамо реално покриће, одштампамо новац и пустимо у промет. Ријешили бисмо многе своје билансне проблеме, дефиците и друго", рекао је Додик и додао да БиХ тренутно своје девизне резерве чува код Дојче банке по камати од 0,06 одсто, коју је назвао "безначајном".

"Они који имају суверену монетарну политику не морају да сарађују с ММФ-ом. Могли бисмо и ми, када бисмо били монетарно слободни, да код Централне банке БиХ инсистирамо да сада донесе одлуку да се на основу тих 500 милиона евра штампају конвертибилне марке у износу од 990 милиона", рекао је Додик.

Он је додао да би се тиме финансијском тржишту обезбједила преко потребна средства, а да би 300 до 400 милиона КМ Централна банка БиХ могла да позајми државним институцијама.

"Тада нам ММФ не би ни требао", закључио је Додик.