latinica  ћирилица
14/03/2015 |  19:41 | Аутор: Jutarnji list

Ко се чешће купа - мушкарци или жене?

Недавно спроведена анкета показала је хигијенске навике људи у различитим дјеловима свијета, као и то колико о хигијени брину припадници различитих полова.

Истраживање које је Еуромонитор спровео у 16 земаља, од Аустралије и Блиског истока до западне Европе и Јужне Америке, показало је да се најчешће туширају и притом готово увијек перу косу Мексиканци, неријетко чешће од једном дневно (шест пута недјељно перу косу и осам пута недјељно се туширају).

Највише пажње хигијени тијела поклањају...

Бразилци се, тврде, опсесивно туширају око 12 пута недјељно, далеко више од свих, а косу оперу четири пута недјељно. Колумбијци под туш стану осам или девет пута недјељно, а косу оперу три пута. Највише пажње хигијени тијела полажу у Латинској Америци.

Најмање, каже истраживање, у Кини и Великој Британији гдје се туширају око пет пута недјељно, а косу перу два до три пута. Можда је дио објашњења и у врућој клими, макар се Шпанци и Турци, за поређење, не туширају ни близу колико Јужноамериканци.

Посматрајући глобална истраживања, жене се туширају чешће него мушкарци. Изузетак су Сједињене Америчке Државе и, судећи према студији из 2008, Шведска гдје се већина мушкараца тушира сваки дан, за разлику од жена.

Инфекције и иритације

Све бројке и разна испитивања показују да се људи глобално купају ако не свакодневно, онда најмање сваки други дан, а косу перу макар два пута недјељно. Козметичка индустрија агресивно продаје идеју да туширања и чистоће никад није превише, бар љекари све чешће упозоравају да се туширамо пречесто, користећи притом превише шампона и гелова, те сувише топлу воду, што све исушује и иритира кожу.Превише предугог туширања претоплом водом не води ка здрављу, него нас чини склонијим разним инфекцијама јер уклања бактерије које су кожи природне.