latinica  ћирилица
19/03/2015 |  15:17 | Аутор: СРНА

Епидемија кратковидости у Азији

У источној Азији, али и остатку свијета, посљедњих година шири се незапамћена епидемија кратковидости, а најновији показатељи говоре да дјеца имају проблема са видом због све мањег боравка на отвореном?!

Прије 60 година тек десет до 20 одсто Кинеза било је кратковидо. Данас се тај удио "попео" на чак 90 одсто?!

У главном граду Кореје Сеулу чак 96,5 одсто 19-годишњака је кратковидо.

Епидемија није ограничена само на Азију, па је у САД и Европи половина младих кратковида, што је 100 одсто више него прије пола вијека!

Према неким процјенама, до краја десетљећа у свијету би могло бити око 2,5 милијарди кратковидих људи?!

Овај проблем узрокује бројне неугодности, јер кратковиди морају носити наочале и леће или кориговати вид ласерским операцијама.

Али, све то не рјешава главни узрок - издужену очну јабучицу због које се свјетлост која стиже из даљине фокусира мало испред мрежнице у позадини ока, а не директно на њој.

Све то највише погађа око током дјетињства, школског доба и адолесценције.

У источној Азији петина студената има екстремни облик познат као миопија, а очекује се да би половина њих могла сасвим да изгуби вид?!

Овакав развој догађаја подстакао је интензивнија истраживања и потрагу за узроцима епидемије.

Научници су очне проблеме повезивали са генима, међутим ускоро је постало јасно да они не могу бити једини узрок.

Један од утицаја јесте и провођење бројних сати пред књигом, компјутерима или "паметним телефинима" - преносе научни портали.

Доналд Мути и његови сурадници на Охајо Универзитету представили су прије пар година резултате праћења 500 малишана у доби између осам и девет година, који су имала здрав вид.

У студији је праћено како су проводила дане, колико су се играла и гдје.

Пет година након почетка истраживања свако пето дијете било је кратковидо, а једини заједнички фактор био је повезан са количином времена проведеног у затвореном – што су се дјеца мање играла вани, то је ризик за вид био већи.

До истог закључка дошла је и група аустралијских научника који су пратили чак 4.000 дјеце у Сиднеју.

Научници упозоравају да у многим дијеловима свијета, укључујући САД, Европу и источну Азију, дјеца на отвореном проводе само сат или највише два.