latinica  ћирилица
22/03/2015 |  10:06 | Аутор: СРНА

Потребно формирати удружење обољелих од епилепсије у Српској

Предсједник Удружења неуролога Републике Српске Синиша Миљковић рекао је да је вријеме да у Српској буде формирано удружење људи обољелих од епилепсије, које би сигурно допринијело побољшању квалитета живота тих пацијената и скинуло стигму са тих људи.

"То удружење би сигурно имало пуно већи утицај на јавност, али и на власт. Заговарамо и да се формира регистар болесника од епилепсије на нивоу Републике Српске и БиХ", рекао је Миљковић.

Он је нагласио да се догађа да људи обољели од епилепсије буду изопштени из друштва, иако је ријеч о болести која се може адекватно и квалитетно лијечити.

Према његовим ријечима, Удружење неуролога Републике Српске ове године ће низом промотивних активности обиљежити 26. март, Свјетски дан обољелих од епилепсије, познат још као "Љубичасти дан".

Миљковић је изјавио да се 26. март, као Свјетски дан борбе против епилепсије, почео обиљежавати 2008. године, када је Касиди Меган, дјевојчица из Нове Шкотске у Канади, почела ту активност као вид подршке обољелима од ове болести.

- У Бањалуци се та активност проводи већ четири године континуирано. Планирали смо да поставимо штанд на Тргу Крајине и вршимо дистрибуцију промотивног материјала о епилепсији, како се манифестује, лијечи и да покушамо скинути стигму која постоји код пацијената са овом болешћу у друштву, рекао је предсједник Удружења неуролога Српске.

Начелник Клинике за неурологију Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука Душко Рачић рекао је да је успјешност антиепилептичке терапије добро позната, укључујући и хируршко лијечење.

- Данас смо стигли до тог нивоа да огромној већини више од 80 одсто пацијената можемо да помогнемо, додао је Рачић.

Рачић је рекао да је укупан број обољелих од епилепсије у Републици Српској већ дужи низ година креће око 7.500 болесника, као и да се годишње региструје око 600 до 800 нових случајева.

- Удружење неуролога у Републици Српској инсистира на едукацији свих чланова, без обзира на кризу у здравственом скетору. Ми као неуролози Републике Српске не пристајемо на просјечност и да лоше лијечимо наше пацијенте, желимо стално да имамо оно што је ново и најбоље у свијету, додао је Рачић.