latinica  ћирилица
26/03/2015 |  09:05 | Аутор: РТС

Намирнице које ће вам помоћи да боље спавате

Недостатак сна је један од честих проблема с којим се суочавају људи свих животних доба. Узимање таблета може бити опасно, па су зато пожељна друга природна и здрава рјешења. Потребно је само направити мање промјене у исхрани.

Банане садрже калијум који опушта мишиће. Богате су и витамином Б6 који повећава ниво мелатонина у тијелу, а мелатонин помаже у лијечењу хроничне несанице.

Пијење сока од трешања у јутарњим сатима помаже у регулацији сна и енергетских циклуса.

Једење житарица с ниском количином шећера је увијек добра идеја. Житарице су богате угљеним хидратима и повећавају ниво триптофана у крвотоку, који ће помоћи да заспите.

Бадеми садрже висок ниво магнезијума који опушта мишиће и побољшава сан. Богати су протеинима који одржавају ниво шећера у крви стабилним. Такође помажу у „пребацивању“ са адреналинског циклуса на циклус одмора и варења.

Слатки кромпир је богат калијумом и комплексним протеинима, опушта мишиће и помаже човјеку да заспи. Свакодневно конзумирање слатког кромпира доводи до бољег и квалитетнијег сна.

Чаша топлог млијека чини чуда. Истраживања су показала да комбиновање млијека са храном богатом угљаним хидратима попут пахуљица и тоста доводи до још бољих резултата када је ријеч о сну. Калцијум и други минерали имају релаксирајући ефекат.

Глукоза у меду „говори“ мозгу да „искључи“ орексин који организам одржава будним. Али, не треба претјерати. Довољна је једна кашика меда дневно.

Млијечну чоколаду замијените црном јер садржи серотонин који релаксира и тијело и дух, што доводи до сна.